Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Parlament o nútených adopciách. Deti sa musia vrátiť späť domov
Zdielať na

Parlament o nútených adopciách. Deti sa musia vrátiť späť domov

Téma nútených adopcií slovenských detí vo Veľkej Británii opäť rezonovala v parlamente. Podľa členov ľudskoprávneho výboru sa diskutovalo konštruktívne, aj keď dvere pred novinármi zostali zatvorené.

Zisťujú, či centrá niekde nepochybili

Poslanci dostali na stôl viac ako 90 spisov, ktoré sa týkajú odobratých detí, alebo medzištátnych osvojení. Spisy neobsahujú konkrétne osobné údaje, ale informácie, čo sa v daných spisoch nachádza.

Poslanci sa dohodli, že si ich potrebujú poriadne naštudovať, aby sa zistili prípadné pochybenia Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Vo štvrtok budúci týždeň by už mal byť z toho nejaký výstup.

Funkciu komisára netreba zľahčovať

Poslanci napísali list pre komisára Rady Európy pre ľudské práva. Tento list podpísali poslanci nášho parlamentu pán Procházka či Nicholsonová. Takisto europoslankyňa za Slovensko Monika Flašíková-Beňová, alebo aj britský poslanec John Heming. V liste sa v zásade píše o tom, že vyzývajú tohto komisára, aby preveril postup štátnych britských orgánov, či konali v súlade s európskym právom.

Tento krok by mal byť významným práve v tom, že funkciu komisára podľa poslankyne Nicholsonovej by sme nemali zľahčovať, pretože má isté kompetencie na to, aby sa poriadne pozrel na to, ako konali britské úrady v prípadoch odoberania detí.Poslankyňa hovorila aj o viacerých ďalších krokoch, ktoré sa chystajú. Či už spomenula stránku Deti v sieti, ktorá je v príprave a v priebehu niekoľkých hodín by mala byť na svete.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články