Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Deti Čonkových sa vrátia na Slovensko. Ale bez rodičov!
Zdielať na

Deti Čonkových sa vrátia na Slovensko. Ale bez rodičov!

Rodičia vycestovať s deťmi na Slovensko nemôžu. Aspoň nateraz. Takýto je stav prípadu rodiny Čonkovej, ktorej britské súdy odobrali päť detí. Tie sú momentálne v rukách našich sociálnych úradníkov. Čo s nimi bude ďalej, ukáže až čas...

Rodičia s deťmi nepriletia

Britský súd zveril päť detí vrátane dvojmesačného bábätka slovenskej sociálke. Centrum pre ochranu detí teraz kupuje letenky. Kto by si ale myslel, že deti poletia domov v lietadle s rodičmi, veľmi by sa mýlil.

"Po tom, čo rodičia pochybili, po tom, čo sa o deti nestarali, boli hladné, smädné, nemali teplú vodu, neboli najedené, uznal, že nemôžu byť deti dané do výchovy týmto rodičom,“ vysvetlila riaditeľka Centra medzinárodnej právnej pomoci Andrea Císarová.

Od začiatku však rodičia hovoria, že na Slovensku majú domov a všetko, čo potrebujú. Preto naši sociálni pracovníci zhromažďujú všetky podklady pre súd, aby mohol vydať predbežné opatrenie.

"Jurisdikcia Slovenska tu bude iná, to znamená, v tomto prípade naše súdy rozhodnú, či tie deti budú zverené matke, alebo poputujú do ústavného zariadenia. Ale predpokladám, že deti budú zverené rodičom,“ doplnila Císárová.

Stávame sa rešpektovanou krajinou

Rodičia sa tak čo najskôr prepravia na Slovensko, aby boli k dispozícií úradníkom aj súdu. Ak budú mať ešte do príletu detí v ruke predbežné opatrenie o tom, že im patria, zoberú si ich domov rovno z bratislavského letiska.

Slovensko sa tak stáva v prípadoch odoberania detí rešpektovanou krajinou aj v Británii. V prípade Čonkovcov išlo o niekoľko dôvodov, prečo sa prípad uzavrel takto rýchlo. Hlavným však zrejme bolo to, že o deti aktívne prejavilo záujem práve Slovensko.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy