Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Takto sa tešili príbuzní Čonkovcov z rozhodnutia súdu
Zdielať na

Takto sa tešili príbuzní Čonkovcov z rozhodnutia súdu

Slzy šťastia a spev. Takto zareagovali príbuzní Čonkovcov bezprostredne po tom, ako sa dozvedeli, že sa deti vrátia z Británie domov na Slovensko. V Brekove, kde bývajú strieľalo šumivé víno a spev bolo počuť po celej ulici.

Obrovská radosť v Brekove

A vyzerá to tak, že ak sa do stredy podarí vybaviť všetky formality, deti nepôjdu do detského domova, ale k svojej matke, aj keď to spočiatku vyzeralo trochu inak. VIAC TU.

Príbuzní sú ale tak poznačení otrasnou udalosťou z Anglicka, že o nej inak, ako so slzami v očiach ešte nedokážu hovoriť. "Deti nám už domov idú. Bohu za to ďakujeme," tešila sa Sandra, teta detí.

Počas našej návštevy sa práve celá rodina zberala do miestneho kostola. "Priali by sme si, aby všetkým slovneským rodičom súdy deti vrátil," tvrdí švagriná Veroniky Čonkovej.

Na Veroniku a jej päť malých detí čaká doma ďalších päť súrodencov. Najviac im chýbala milovaná mama, ich teta preto robí, čo sa dá. Návratu najlepšej kamarátky Barborky sa nevie dočkať aj malá Sandra. "To sa nedá ani rozprávať, ďakujem všetkým, ktorí tomu pomohli," povedal aj Marián, krstný otec detí.

SS deti zobral, ambasáda nepomohla

Čonkovci sú rómskou rodinou. O svoje deti sa však príkladne starajú. Doma na východe majú veľký dom, deti chodia do školy, k lekárovi. Podľa miestnych by iným mohli ísť príkladom. Priznávajú, že do Anglicka išli za sľubovaným zárobkom. Keď skončil školský rok, zobrali deti k sebe do Anglicka.

Miestny Social Servis (SS) si ich však vyhliadol a zobral im deti. "To je strašné, nikomu by som to nepriala. Prišli sme o deti, to nie je možné," hovorí s plačom Veronika Čonková. V polovici augusta sa obrátila na slovenskú ambasádu v Londýne.

Vicekonzulka ale reagovala veľmi podráždene o akékoľvek prosby o pomoc. "My sme žiadali o pomoc sociálku, ale nerozprávali sa s nami," dodáva s plačom. "Nezvyšujte na mňa hlas... No lebo neprídeme," aj to povedala do telefónu vicekonzulka. (Kompletný záznam tohto rozhovoru nájdete TU).

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články