Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
9 094 SMS, 18 188 €. Slováci pomohli tým, ktorým zobrali deti
Zdielať na

9 094 SMS, 18 188 €. Slováci pomohli tým, ktorým zobrali deti

Kauza nútených adopcií slovenských detí vo Veľkej Británii sa opäť posunula ďalej. V našom spravodajskom štúdiu sa v stredu večer stretli kompetentní a tiež stará matka dvoch malých chlapčekov, ktorí už dva roky žijú v náhradnej rodine. Diváci mohli pomôcť jej aj ostatným rodinám, ktorým Briti pochybne zobrali deti. Vyzbieralo sa 18 188 €. Ďakujeme!

40, 9 094, 18 188

Ohlasov z verejnosti neustále pribúda. Svedčí o tom aj skutočnosť, že počas vysielania prišlo 9 094 podporných SMS. A keďže jedna mala hodnotu 2 €, spolu sa vyzbieralo neskutočných 18 188 €. Táto suma pôjde do posledného centu na pokrytie aspoň časti nákladov pri zdĺhavom boji minimálne 40 slovenských rodín o svoje deti. Garantom zbierky je Nadácia TV JOJ.

Dnes o pol jedenástej mala stránka na Facebooku, venovaná Ivane a jej deťom, už viac ako 11 000 fanúšikov. Pribúdajú aj komentáre, výzvy, petície či vyjadrenie britského poslanca. "Z toho, čo viem, ide o výnimočný prípad, avšak aj tak sa tu vynára otázka či ľudské práva anglických obyvateľov a iných sa pravidelne a vytrvalo neporušujú na súdoch v Anglicku a vo Wallese už niekoľko rokov," uviedol poslanec John Hemming.

Na podporu rodiny vznikol dokument aj diskusia

Na stránke sa už objavil aj dokument televízie Joj s názvom Bez detí neodídem. V plnom znení je zverejnený aj na našej stránke noviny.sk. Videli ho státisíce ľudí po celom svete. V štúdiu pokračovala diskusia všetkých zúčastnených strán. Hovorilo sa najmä o tom, ako sa slovenská strana postavila k svojim občanom, ktorí sa v zahraničí ocitli v núdzi.

Prípad sa vrátil na začiatok

Po celý čas sa do debaty zapájala Ivana Boorová, ktorá priamo z Londýna hovorila o svojich deťoch, aj o tom, ako sa cíti. Ivana nevedela presne povedať, čo bude nasledovať. Isté je, že súd povolil odvolanie a tak sa prípad dostáva na začiatok. Ani zďaleka však rodina stále nemá vyhraté.

Lajčák nariadil kontrolu

Minister zahraničných vecí v snahe rozptýliť akékoľvek pochybnosti o správnosti postupu slovenskej diplomacie nariadil kontrolu na zastupiteľskom úrade v Londýne. Preverenie krokov sa bude týkať celého obdobia spomínaného prípadu - teda od júla 2010, keď sa prvýkrát dostal do pozornosti veľvyslanectva, až doteraz. Lajčák sa zároveň osobne stretne so starou matkou odobratých detí, pani Eleonórou Študencovou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy