Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Mŕtvemu medveďovi z diaľnice odobrali DNA. Pre istotu...
Zdielať na

Mŕtvemu medveďovi z diaľnice odobrali DNA. Pre istotu...

Zaistili miesto činu, dôkladne ho zdokumentovali a neskôr mŕtvemu odobrali aj vzorku DNA. Presne takýto býva notoricky známy postup v kriminálnych seriáloch. Tentoraz ale hovoríme o príbehu medveďa, ktorého na diaľnici zrazil kamión.

Ako sa ocitol medveď na diaľnici?

"Tu bola najväčšia krvná škvrna, ale žiadne pozostatky. Potom pracovníci išli odtiaľto asi 400 m, kde našli kúsky mäsa z medveďa, ale nikde žiadna koža," potvrdil starosta obce Moravský Svätý Ján Anton Emrich. 

Koľko malo zviera rokov, odkiaľ smerovalo a prečo sa vlastne ocitlo na takomto nebezpečnom úseku? Aj takéto odpovede môžu ochranári získať dôkladným preskúmaním miesta činu.

"Aby bolo to miesto dobre zdokumentované, čiže presne súradnice zamerané, prípadne odobrať vzorky, ktoré sa ďalej používajú na genetické informácie," vysvetlil riaditeľ z Malej Fatry Michal Kalaš.

"Zatiaľ mám informácie, že ten medveď určite nebol samica a mal asi 100-150 kilogramov," povedal riaditeľ správy CHKO Záhorie Dušan Valachovič. Neskôr by mali prísť pracovníci z nitrianskej kafilérie a maca spáliť.

Medveď možno ešte poslúži...

Pokiaľ je však telo uhynutého živočícha použiteľné na preparáciu, môžete ho nájsť v múzeách či v laboratóriách vedcov. "Je najjednoduchšie zavolať políciu, následne je policajtmi kontaktované miestne príslušné poľovné združenie," doplnil Kalaš.

Prípad tohto medveďa má však dojemný koniec. Jeho nešťastie totiž paradoxne pomôže stovkám ďalších zvierat. Už budúci rok by sa mal v okolí diaľnice vystavať ekodukt.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

V Liptovskom Mikuláši sa takmer každý večer do záhradkárskej osady zakráda medveď. Ľudia ho dokonca už videli aj na sídlisku  Podbreziny, bezprostredne blízko panelákov.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy