Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Babička odobratých detí v Británii žiada pomoc od kompetentných
Zdielať na

Babička odobratých detí v Británii žiada pomoc od kompetentných

Viete, kto obhajuje záujmy detí odobratých Slovákom v Británii? Nikto. Takúto odpoveď sme dostali od babky dvoch slovenských chlapcov, ktorí sa jedného dňa ocitli v rukách cudzej rodiny. Na súdoch sa rozhoduje takpovediac o nich bez nich. Slovenské úrady totiž do procesu nevstupujú. Riešenie tu ale vraj je.

Stará mama dvoch odobratých chlapcov sa rozhodla prehovoriť. Predstavte si, že vám britské úrady umožnia kontakt s deťmi a vy neviete, či nebude posledný. Tak presne to zažíva stará mama spomínaných chlapcov. Deti boli totiž pridelené na adopciu. Nová rodina určí, kedy sa budú naďalej so svojou biologickou matkou stretávať a či vôbec. "Akonáhle povie, že deti to rozrušuje, tak vám kontakt zrušia. A vy nikdy neovplyvníte, či budú tie kontakty, či nie," hovorí babka chlapcov.

Zastupovala sa sama

Táto pani sa v boji o svojich vnukov zastupovala sama. Oslovila europoslancov, ombudsmanku, konzulát, ministerstvo práce, UNICEF. Má 2 600 e-mailov, desiatky šanónov s kompletnou dokumentáciou. Pridelili jej niekoľkých britských právnikov. "Právnici mi povedali, že všetko smeruje k tomu, že váš prípad je nelegálny a že vám boli nelegálne odobraté deti. preto som sa zastupovala sama, pretože britský právnik nepôjde proti svojmu systému," tvrdí babka.

Najviac ju však mrzelo, že napriek všetkému nemajú svojho zástupcu deti. Tie sa jedného dňa ocitli v cudzej rodine. Na súde mal každý svojho zástupcu okrem detí. "Vyzývam kompetentných, aby zriadili inštitút štátneho sociálneho kurátora, ktorý bude zastupovať slovenských občanov. To sú slovenskí občania slovenských rodičov," apeluje stará mama chlapcov. 

Naše orgány chcú vstúpiť do procesu

Rovnako ako ona, totiž môže už toľko spomínané centrum požiadať o vstup do procesu. Naše orgány už na výzvu reagovali. Tu je prísľub. "Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu sa bude snažiť ako tretia strana vstúpiť do procesu na britskom súde," uviedla Barbora Petrová z ministerstva sociálnych vecí, práce a rodiny.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy