Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V zajatí Lomnického štítu. Keď o všetkom rozhoduje búrka...
Zdielať na

V zajatí Lomnického štítu. Keď o všetkom rozhoduje búrka...

Lomnický štít je jediným vrcholom v Tatrách, ktorý je vďaka lanovke prístupný aj úplným "neturistom". Nie každý si preto uvedomuje, že na štíte platia výlučne zákony prírody. Keď si táto dáma zmyslí, dokáže vám predviesť divoké počasie. Aj tentokrát na štíte uväznila niekoľko desiatok turistov, medzi nimi aj istého sedemdesiatnika, ktorý dostal výstup ako darček od detí. Viac už prezradí Jožo Kubáni...

Keď vás zastaví búrka...

Prvý turista, ktorý kedy dosiahol vrchol Lomnického štítu, bol Angličan Robert Townson. Stalo sa tak 16. augusta 1793. Krátko pred ním tam lezecky bol náš obuvník a amatérsky baník Jakub Fábry, ktorý sa sem dostal z Medených lávok. Dnes si vrchol môže užiť prakticky každý a to vďaka lanovke.

Turisti si tak môžu na vlastnej koži odskúšať, aké to je, keď o všetkom rozhoduje príroda a tá môže rozhodnúť, či si vás tam na chvíľu ponechá, alebo vás pustí po výstupe domov. "Upozorňujeme vás, že vysutá lanová dráha zo Skalnatého plesa na Lomnický štít z technických príčin nepremáva," znie oznam pred búrkou.

Darček k sedemdesiatke - uväznený na štíte

Prvé príznaky sú komické - stojace vlasy. Nasleduje výrazné ochladenie a prvý blesk. Kaviareň aj tentokrát hostí desiatky turistov. Prichádzajú sa sem ukryť aj horolezci z Hokejky či Puškáša. "Niekedy treba počítať s tým, že keď raz na Lomnický štít vyleziete, pobudnete na ňom aj trošku dlhšie," potvrdila aj Katarína Šarafínová z TMR Vysoké Tatry.

Netreba podceňovať ani chvíľkové vyjasnenia, búrka pokojne môže pokračovať ďalej. Napokon keď sa vyjasní, môžete dať štítu zbohom a zberať sa domov. Nadšeným zajatcom búrky sa stal aj istý sedemdesiatnik, ktorý sem vystúpil tzv. Jordánkou. "Toto som si vybral od mojich detí ako darček k svojej sedemdesiatke," potešil sa oslávenec.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy