Jasno
12°
Bratislava
Záchranárske TAXI. Turisti si po túre zavolali vrtuľník
Zdielať na

Záchranárske TAXI. Turisti si po túre zavolali vrtuľník

Neuveriteľný záver vysokohorskej túry predviedli turisti z Poľska. Počas svojho výstupu na jeden z najatraktívnejších poľských vrcholov si ako odvoz zavolali vrtuľník horskej služby. V Poľsku je to totiž zadarmo.

V Poľsku je výjazd zadarmo

Rodinný výlet na jeden z poľských vrcholov sa skončil zásahom horskej služby. Tí vyrazili na záchrannú akciu po tom, ako im zatelefonoval muž, ktorý tvrdil, že jeho žena je vyčerpaná a nedokáže zísť sama dole. "Vedúci zásahu im povedal, že k nim posiela na pomoc záchranárov z najbližšej chaty a tí pomôžu tej pani zísť dole," hovorí Witolt Czikowski z poľskej horskej služby TOPR.

Chcel sa zviesť s celou rodinou

Manžel vyčerpanej ženy však opäť zavolal na horskú službu. Vraj sa jej stav zhoršil. "Museli sme zmeniť taktiku a poslať tam vrtuľník. Pri kontakte so záchranármi muž požadoval, aby jeho spolu s ďalšími dospelými synmi a ich priateľkami vzali na palubu vrtuľníka...," dodal Czikowski. Zasahujúci lekár potvrdil, že žena bola vyčerpaná a mala zvýšený tlak.

Zavedenie spoplatnenia nákladov

Slovenskí záchranári nemajú podobný problém už niekoľko rokov, všetko vraj vyriešilo platené horské poistenie. "Čo sa týka planých výjazdov, ich počet určite klesol a vďačíme tomu hlavne zavedeniu spoplatneniu nákladov spojených so záchrannou akciou," uviedol riaditeľ Horskej služby v Tatrách Jozef Janiga. Podobný systém by privítali aj samotní poľskí turisti. Vraj by to ušetrilo náklady aj ich horskej službe.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy