Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
IMUNITA. Vášnivá parlamentná diskusia posunula hlasovanie
Zdielať na

IMUNITA. Vášnivá parlamentná diskusia posunula hlasovanie

Zákonodarcovia vo štvrtok posunuli bližšie k realite snahu zrušiť poslancom trestnoprávnu imunitu. Svojím hlasovaním totiž tento návrh poslali do druhého čítania. Návrh podporilo neuveriteľných 140 z prítomných 141 poslancov.

"Papagája" Muňka zachránila imunita

Tento návrh má podporu naprieč celým politickým spektrom. Plénum návrh schválilo veľkou väčšinou a tak prechádza do druhého čítania.Zmenu Ústavy SR totiž podporilo 140 z prítomných 141 poslancov, nadväzujúcu novelu Trestného poriadku už všetkých 141 prítomných poslancov.

Po jej zrušení ale môžu mať niektorí poslanci problém. Pripomeňme si napríklad kauzu "papagáj" spred piatich rokov. Jej hlavným aktérom bol poslanec Dušan Muňko (SMER-SD), ktorý nevedel zdokladovať to, ako sa dostal k vzácnym cudzokrajným papagájom.

Nič sa mu nestalo. Ako poslanca parlamentu ho totiž chránila imunita. Tá stopla vyšetrovanie pre trestný čin porušovania ochrany živočíchov.

Istá výhoda ale ponechaná je...

Po zrušení imunity budú členovia snemovne nepostihnuteľní len za výroky prednesené v parlamentnej sále a orgánoch Národnej rady SR a za hlasovanie v nich, a to aj po zániku ich poslaneckého mandátu.

Istú výhodu v porovnaní s bežnými občanmi si zákonodarcovia predsa len ponechajú - na ich vzatie do väzby bude potrebný súhlas parlamentu a na zadržanie v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu bude potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. V opačnom prípade budú okamžite prepustení.

Sudcovia Ústavného súdu bez zmien

Sudcov Ústavného súdu SR sa zmena nedotkne a trestnoprávna imunita im zostane v rozsahu, akým momentálne disponujú členovia národnej rady. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zmeny v tejto oblasti do budúcnosti nevylučuje.

O imunitu poslanci prídu 1. septembra po definitívnom schválení noriem, ktoré sa očakáva na júlovej schôdzi. Na tento dátum zároveň pripadá 20. výročie schválenia Ústavy Slovenskej republiky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TASR/Tomáš Halász

Súvisiace články

Najčítanejšie správy