Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Plány vlády s tajnými službami? Začne to Vojenským spravodajstvom
Zdielať na

Plány vlády s tajnými službami? Začne to Vojenským spravodajstvom

Prvým krok? Zlúčenie vojenských tajných služieb. To znamená, že by sa kontrarozviedka, teda Vojenské obranné spravodajstvo a rozviedka, teda Vojenská spravodajská služba mali podľa návrhu novely zákona z dielne rezortu obrany zlúčiť do jednej špeciálnej služby. Názov? Vojenské spravodajstvo. Ďalej...

Vojenské spravodajstvo...

Slovensko smeruje k zlúčeniu oboch vojenských tajných služieb do jednej, kabinet v stredu schválil návrh novely zákona, ktorý to má umožniť. V prípade odsúhlasenia normy v parlamente by tak od 1. januára 2013 vzniklo Vojenské spravodajstvo.

Plniť má úlohy vnútorného aj zahraničného spravodajského zabezpečenia obrany Slovenska. V súčasnosti sa rozviedka zameriava na získavanie informácií zo zahraničia, kontrarozviedka zase na elimináciu činnosti zahraničných služieb na našom území.

Náčelník generálneho štábu na rokovaní?

Návrh kritizoval exminister obrany a poslanec Martin Fedor, podľa ktorého nie je zlúčenie riešením. V prvom rade treba odstrániť duplicity v úlohách spravodajských služieb. "Dnes robia všetci všetko. Ich úlohy a kompetencie sa prekrývajú takmer na vlas. Musí nastať deľba úloh," povedal. Vojenské spravodajstvo by sa podľa neho malo venovať výlučne činnosti pôsobnosti našich ozbrojených síl, teda jeho pôsobnosť by sa mala zúžiť len na pôsobenie ozbrojených síl vo vnútri štátu a v misiách, pri spravodajskej ochrane našich vojakov.

Navrhuje zásadnú organizačnú zmenu, podľa ktorej by VS malo byť podriadené generálnemu štábu. "Takto to kedysi bolo. Podriadenosť pod ministra sa udiala v 50-tych rokoch po radách sovietskych poradcov," uviedol.

"Návrh pána poslanca Fedora je taký neodborný, že je až absurdný. Skúšam si predstaviť, ako by ma napríklad na rokovaní ministrov obrany krajín V4 pri téme vojenské spravodajstvo musel za rokovacím stolom vystriedať náčelník generálneho štábu, pričom za stolom by sedeli zvyšní traja ministri obrany," kritizoval Fedorov návrh minister obrany Martin Glváč.

Čo ďalej s tajnými službami?

Minister obrany predložil návrh na základe schváleného Programového vyhlásenia vlády. V ňom kabinet avizoval aj ďalšie plány, ktoré má s tajnými službami. Vládna moc chce efektívnejšie mechanizmy kontroly spravodajských služieb s cieľom predchádzať únikom utajovaných materiálov a zabezpečiť rast ich dôveryhodnosti. To má však upraviť až komplexný návrh zákona o spravodajských službách.

Premiér Robert Fico považuje za otvorenú tému aj celkové integrovanie Slovenskej informačnej služby s vojenskými tajnými službami, resp. zlúčeným vojenským spravodajstvom. "Prvý krok, ktorý chceme urobiť, je zlúčenie vojenských tajných služieb, potom budeme diskutovať o vzťahu SIS a zlúčenej vojenskej tajnej služby, čiže v tomto okamihu hovoríme o medzikroku," povedal Fico koncom mája.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články