Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tropické horúčavy. Teplota sa má vyšplhať na 37 °C
Zdielať na

Tropické horúčavy. Teplota sa má vyšplhať na 37 °C

Tropické horúčavy zasiahli Slovensko. Už dnes by sa mohla teplota vyšplhať na 37 stupňov Celzia. Kto môže, vyhýba sa slnku a dodržiava pitný režim.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Výstraha meteorológov

Slovensko dnes zasiahnu vysoké teploty nad 30 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí pre západ a juh Slovenska od 11:00 až do 19:00.

V nižších polohách meteorológovia očakávajú maximálnu teplotu vzduchu 32 až 35 °C. Vysoká teplota môže byť pre ľudí nebezpečná a môže spôsobovať vznik požiarov. "Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká," upozorňuje SHMÚ.

Učili sa v parku

Pre teploty na okolo 36 stupňov  sa v niektorých školách učilo vonku. Takto vyzerala hodina angličtiny na škole na Ostredkovej 14 v Bratislave. Aby deti teplo zvládli, presťahovali sa so svojou učiteľkou do parku. " V triede sa už ťažko vyučuje," uviedla učiteľka Erika Drgoňová.

Zapotili sa aj záhradkári a pekári

Len o kúsok ďalej makala na úprave sídliska partia záhradkárov. Vonku bolo pri tom okolo obeda približne 33 stupňov. Ešte aj o pol šiestej večer ukazovala ručička teplomera v Bratislave 34 stupňov.

U pekárov v Pezinku mali 38 stupňov. "V peci je teplota 240 stupňov celzia," uviedolmajiteľ pekárne Vojtech Gottschall. Podľa slov pekárov, keby nedodržiavali pitný režim a prestávky, parilo by sa im z hláv. 

V špeciálnom režime aj policajti

V špeciálnom režime preto museli pracovať aj bratislavskí mestskí policajti. Pre teplo bez viazanky a bez nepríjemnej čiapky. "Pokojne sa môžu vrátiť na svoje materské stanice, môžu sa napríklad aj osprchovať," uviedol hovorca mestkých policajtov v Bratislave Peter Pleva.

Vodiči majú extra príplatky

V hlavnom meste ste však mohli vidieť aj množstvo autobusov zo zatiahnutými záclonkami a otvorenými dverami. Veľa tých mestských, ale aj prímestských nemá  klimatizáciu. "Na konečných staniciach sú sociálne zariadenia, pričom v niektorých z nich sú aj sprchy," uviedla hovorkyňa Agáta Staněková. Niektorí vodiči majú za prácu v extrémnom teple príplatky a s teplom bojujú ako sa dá.

Medardova kvapka bude pokračovať

Extremné teplá nás však pravdepodobne budú trápiť do stredy. Lokálne búrky s krúpami však pritom vylúčené nie sú. "V nedeľu už tridsiatky nebudú. Potom nasleduje durhá perióda Medardovej kvapky," uviedol meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy