Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Slzy dôchodcov... Za pobyt v domovoch zaplatia aj 360 eur
Zdielať na

Slzy dôchodcov... Za pobyt v domovoch zaplatia aj 360 eur

Mestskí aj obecní poslanci začali s navyšovaním poplatkov za pobyt v domove sociálnych služieb podľa novej platnej legislatívy. A už sú tu slzy starších ľudí. Kým totiž poniektorí seniori doteraz platili za pobyt iba minimum - priemerne 160 eur, po novom zaplatia minimálne 360 eur...

Zvýšenie až na 50 percent

Seniori majú už od prvého marca platiť za pobyt v domove sociálnych služieb oveľa viac než doteraz. Podľa nového ministra to je však len dočasné riešenie zlepšenia kritickej finančnej situácie domovov.

Zo štátneho rozpočtu naši poslanci uvoľnili 42 miliónov eur, ktoré budú v týchto dňoch prerozdelené do 318 sociálnych domovov, ktorých existencia bola vážne ohrozená. A ďalším opatrením je práve navýšenie úhrady nákladov klienta z 30 na 50 percent.

O rodičov sa majú starať deti, nie štát

Prax vraj ukázala, že deti dom či byt po rodičoch predali a rodičov umiestnili do domovov. Podľa ministerstva by sa o seniorov mali postarať práve ich deti v domácom prostredí a čo najdlhšie a nie štát.

"Po novom sa nezohľadňuje len finančná situácia klienta, ale aj odpredaj nehnuteľnosti za posledných päť rokov. Chceme, aby klient zostal čo najviac v domácom prostredí, aby sa znížil tlak na kapacity zariadení seniorov. Stále mu však zostane 20 percent z minima, to je 38 eur," komentovala Daniela Šulcová z rezortu práce.

Bolestivá úprava legislatívy

Nuž a koncom apríla museli schváliť zvýšenie platieb na základe zákona aj michalovskí poslanci. Ľudí to už teraz doslova bolí a niektorí preto aj plačú... Už teraz im nezostávajú peniaze ani na lieky a bez pomoci príbuzných sú stratení. Až 30 percent klientom michalovského domova napríklad nestačí dôchodok ani na štandardné služby...

Vedenie ministerstva síce priznalo, že úprava legislatívy bola príliš rýchla a jednosmerná a plánuje jej úpravu....

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy