Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Slováci sa nepoučili, deti sa korčuľujú na neskolaudovanom zimáku
Zdielať na

Slováci sa nepoučili, deti sa korčuľujú na neskolaudovanom zimáku

A je tu ďalší škandál. V zime sme vás ako prví informovali o padajúcom vnútornom opláštení strechy zimného štadióna pri Oravskej priehrade, ktorý len tak - tak ťažko nezranil okolo 100 ľudí. Škandálom je, že ani napríklad v Dolnom Kubíne nie je skolaudovaná strecha zimného štadióna a väčšina korčuliarov o tom doteraz ani nevie. Napriek tomu krytý zimák funguje dlhých 13 rokov.

Dramatické zábery zo štadióne pri Oravskej priehrade vyrážajú dych. Na ľad najskôr padá námraza, potom praská opláštenie strechy. Malí hokejisti majú iba pár sekúnd, aby opustili ľadovú plochu. "Báli sme sa, otec jedného spoluhráča vyvalil dvere aj s druhým ujom," povedal jeden z malých hokejistov.

Kolaudácia chýbala

Po strašnom páde prehľadávali, či pod troskami nikto nie je. Našťastie všetci stihli vybehnúť von. Tento štadión, ktorý vtedy slúžil ľuďom dva mesiace, nebol ani skolaudovaný. "Stavba, ktorá nie je skolaudovaná, sa nemôže využívať v prospech verejnosti," poukázal hovorca Národného inšpektorátu práce Igor Holéczy.

Kolaudáciu nemá ani zimák v Dolnom Kubíne

A teraz dobre počúvajte, ani dolnokubínsky štadión nie je skolaudovaný. Achilovou pätou je strecha. "Chýba kolaudácia strechy," vysvetlil hovorca mesta Jozef Kaščák. Pritom sa pod strechou štadióna korčuľuje viac ako 10 rokov.

Hokejový klub tu tiež funguje nejaký rok. "Naše deti tu hrávajú zápasy, robia sa tu turnaje, chodia tu reprezentácie na sústredenia a teraz sa dozvieme, že nie je skolaudovaný štadión," poznamenal riaditeľ HK D. Kubín Miroslav Dráb.

Radnica sa rozhýbala

Radnica ide rýchlo urobiť nápravu. "Od 1. apríla, keď vlastne dochádza k letnej údržbe zimného štadióna, urobíme všetko preto, aby sme dokončili projektovú dokumentáciu a kolaudáciu úspešne zavŕšili," deklaroval Kaščák.

Problémy aj pri skolaudovaných štadiónoch

Inšpektori minulý rok prekontrolovali 30 zimných štadiónov, ktoré boli skolaudované. "Zamerali sme sa na kontroly bezpečnosti, zistili sme 610 nedostatkov a uložili pokuty za 6800 eur," doplnil Holéczy.

ISIFA

Súvisiace články