Polojasno
22°
Bratislava
Prokurátor zastavil trestné stíhanie Pavla Ruska
Zdielať na

Prokurátor zastavil trestné stíhanie Pavla Ruska

Po tom, ako minulý týždeň padlo obvinenie na Pavla Ruska v súvislosti s privatizáciou Paroplynového cyklu, prišiel nečakaný zvrat. Prokurátor totiž jeho trestné stíhanie zastavil.

Informuje o tom denník Nový čas. Obvinenie Pavla Ruska bolo prvým, ktoré súviselo so spismi Gorila. Paroplynový cyklus bol privatizovaný v roku 2004 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

Štát vraj prišiel o pol miliardy

Finančná skupina Penta odkúpila firmu od Fondu národného majetku za 2 miliardy korún, teda približne za 66 miliónov eur. Niekoľko dní pred nedávnymi parlamentnými voľbami Daniel Lipšic, ktorý paradoxne tiež v tom čase sedel vo vláde, vyhlásil, že štát prišiel o pol miliardy eur. Toto zistenie vraj vyplávalo na povrch počas vyšetrovania dokumentu Gorila.

Nestáva sa to často

Podľa právničky Lucie Kurilovskej z Právnickej fakulty Univerzity Komenského sa nestáva príliš často, aby prokurátor rušil rozhodnutia polície, ako sa to stalo v prípade zrušenia obvinenia voči exministrovi hospodárstva Pavlovi Ruskovi v súvislosti s privatizáciou Paroplynového cyklu.

Kurilovská však tvrdí, že prokurátor má na takýto krok právo: "Sme v štádiu prípravného konania, to znamená, že prokurátor vykonáva dozor a prokurátor má právo zrušiť akékoľvek rozhodnutie policajta, respektíve vyšetrovateľa, ktorý vo veci koná." Postup prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Kurilovská hodnotí ako postup v súlade s trestným poriadkom. "Prokurátor má na to právo, je pánom sporu v prípravnom konaní," dodala.

Môže však ešte nastať situácia, že uznesenie o vznesení obvinenia voči Ruskovi bude znova vydané, doplnila. "Pre túto chvíľu nie sú dostatočné dôkazy," uzavrela Kurilovská.

Špecializovaný súd to potvrdil

Bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko už nie je obvinený v kauze privatizácie Paroplynového cyklu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zrušil ako nezákonné a neopodstatnené uznesenie vyšetrovateľa špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Informoval o tom Úrad špeciálnej prokuratúry.

Údajná škoda minimálne 42 miliónov eur

Vyšetrovateľ vzniesol voči Ruskovi obvinenie zo skutku, ktorého sa mal dopustiť ako minister hospodárstva a podpredseda vlády Slovenskej republiky. Zrušené obvinenie vychádzalo z toho, že Rusko skreslenou analýzou postupu privatizácie Paroplynového cyklu, a. s. Bratislava v roku 2004 uviedol do omylu vládu SR chýbajúcimi pasážami o nevýhodnosti privatizácie Paroplynového cyklu. Rusko mal podľa pôvodného obvinenia spôsobiť za obdobie rokov 2005 a 2006 škodu minimálne 42 miliónov eur Fondu národného majetku Slovenskej republiky.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy