Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zosuv pôdy ohrozuje ľudí, peniaze na pomoc chýbajú
Zdielať na

Zosuv pôdy ohrozuje ľudí, peniaze na pomoc chýbajú

Extrémne výkyvy počasia vážne ohrozujú majetok ľudí. Vytrvalé dažde pred rokom spôsobili v Šenkviciach neďaleko Pezinka zosuvy pôdy. Ohrozené sú dva domy, v jednom žije staršia pani, ktorej na dome začínajú praskať múry.

Pani Magda prežila vo svojom dome takmer celý život. Pred rokom sa jej odrazu prepadla polovica záhrady a pôda sa odvtedy neustále zosúva. Ohrozený je aj sused, ktorý si dom dokončil len nedávno. Zosuvy pôdy môžu vážne narušiť statiku oboch domov.

Praskliny na dome

V zadnej časti domu pani Magdy je vidieť už viaceré praskliny. Jednu časť prístavby už museli aj zbúrať. Teraz sa bojí, že postupný zosuv môže poškodiť prednú časť, kde býva. "My sme v ohrozenej zóne. Lebo to praská ten dom," uviedla pani Magda.

Obecná kasa zíva prázdnotou

Kam sa pôda prepadla si obyvateľka domu nevie vysvetliť. Zosuv a prepadlisko už skúmalo niekoľko odborníkov. Riešením by bolo spevniť svah oporným múrom, no ten tak skoro asi nebude.  "Furt rozkazujú financie," sťažuje sa pani Magda. A tých je bohužiaľ v obecnej kase pre takéto prípady málo.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy