Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
V Nižnej Myšli zaznamenali ďalšie zosuvy pôdy
Zdielať na

V Nižnej Myšli zaznamenali ďalšie zosuvy pôdy

Zdroj: TASR

V obci je poškodených 183 rodinných domov

Podľa informácie z Krajskej povodňovej komisie hlásili občania v Nižnej Myšli ďalšie menšie zosuvy a praskanie domov. Dnes v ranných hodinách zistili ďalšie praskanie domov v centre obce a pri starej pošte, ktorá je na úpätí miestneho kopca.

V obci sa pripravujú na sanačné a zabezpečovacie práce, pretože zosuv pôdy nie je pravdepodobne stabilizovaný. Evakuovaných je 138 osôb, ktorí sú ubytovaní u príbuzných a známych. Vodu pre obec zabezpečuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť cisternami. Stravu zabezpečuje, podobne ako v iných postihnutých obciach, Obvodný úrad Košice – okolie a samospráva.

V obci je poškodených 183 rodinných domov a 549 obyvateľov. V utorok večer si už občania Nižnej Myšle mohli v kultúrnom dome prevziať dotáciu, ktorú poskytlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci humanitárnej starostlivosti a zabezpečiť si nevyhnutné životné potreby.

V obci Čaňa sa venujú dnes hlavne odčerpávaniu vôd z pivníc. V súčasnosti je tam evakuovaných 60 osôb v kultúrnom dome. Poškodených je tam 158 rodinných domov a 755 obyvateľov. Vo Veľkej Lodine je evakuovaných 120 osôb a poškodených 55 domov, v Ždani poškodil živel 35 domov a 144 obyvateľov. Podobná je situácia v Sadoch nad Torysou, kde prišlo o strechu nad hlavou 130 ľudí a poškodených bolo 38 domov.

Stále neprejazdné alebo uzavreté sú v obvode Košice-okolie úseky ciest Košice-Krásna – odbočka do Nižnej Myšle, Košice - Sady nad Torysou, Hosťovce - Chorváty, Žarnov - Janík a Milhosť - štátna hranica s Maďarskom.
    
Mimoriadna situácia je aj v okrese Trebišov

Na území okresu Trebišov podľa priebežnej správy o povodňovej situácii za Košický kraj k dnešnej 6. hodine stále trvá mimoriadna situácia.

V postihnutých obciach sú stále zaplavené záhrady, pivničné priestory a studne. Voda z Boršanského poldra zaplavuje okolité pozemky a časť intravilánu obce Viničky. Správa povodia Bodrogu vykonáva v Hrani čerpanie vody z toku Trnávka do Ondavy veľkokapacitným čerpadlom.

Úplne zaplavená štátna cesta z Košíc do Veľkých Kapušian za mostom cez rieku Ondava pri obci Oborín

TASR

V obci Hraň je monitorovaný zosuv na vzdušnej strane koruny pravobrežnej hrádze toku Trnávka. Pri obci Zemplínske Hradište pokračovalo prečerpávanie vôd pri zhybke Sopot a pri zhybke Čapliny. Na funkčných čerpacích staniciach prebieha prečerpávanie vnútorných vôd za účelom zníženia hladiny vody v kanálovej sieti gravitujúcej k čerpacím staniciam a čistenie hrablíc od nánosov s ich následným odvozom.

Prečerpávanie vnútorných vôd prebieha aj na čerpacích staniciach Milhostov a Brehov. Čerpacie stanice Július, Ladislav a Hraň sú naďalej odpojené od elektrického prúdu. V utorok (8.6.) popoludní bol vykonaný postrek proti komárom v okolí Sečovskej Polianky. Správca toku zabezpečuje spevňovanie koruny ľavobrežnej hrádze Latorice. Na Bodrožskej ľavobrežnej hrádzi v Borši opravovali prístupovú cestu.

V okrese Rožňava zaznamenali výrazný pokles hladiny na všetkých vodných tokov. Druhý stupeň povodňovej aktivity naďalej trvá na vodných tokoch Slaná, Štítnik, Muráň, Hnilec a Dobšinský potok, ako aj v obciach Čoltovo, Gemerská Panica, Silická Jablonica, Jablonov nad Turňou, Lipovník, Krásnohorská Dlhá Lúka, Jovice, Brzotín, Plešivec a Čučma.

Pomôcť môžete i vy!

Jojka sa snaží pomôcť ťažko skúšaným obyvateľom zasiahnutých miest a obcí. Nadácia TV JOJ preto organizuje verejnú zbierku pre pomoc ľuďom postihnutými povodňami.

Prispieť je možné na číslo účtu 22221111/5200 v OTP Banke, variabilný symbol 1111. Zbierka je schválená rozhodnutím MV SR. Pomôžme tým, ktorí to potrebujú. Ďakujeme Vám.

Zdielať na