Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
V Kapušanoch zbúrali prvý dom
Zdielať na

V Kapušanoch zbúrali prvý dom

Voda opadla, nastalo búranie.

Intenzívne zrážky na prelome mája a júna, vysoká hladina spodných vôd a následný zosuv pôdy na ploche približne 500 x 600 metrov donútil 7. júna tohto roka takmer 80 obyvateľov tejto lokality opustiť svoje domovy.

Jednou z tých, ktorí prišli o strechu nad hlavou, je aj rodina Brehových. Dom postavili v 70. rokoch a pred desiatimi rokmi urobili rozsiahlu rekonštrukciu. V tomto roku vymieňali krytinu strechy, to však už nestihli dokončiť.

V trojpodlažnom dome žili rodičia so svojimi dvoma synmi, pričom jeden z nich aj s manželkou a niekoľkomesačným synom. Momentálne bývajú v prenajatom byte na sídlisku Sekčov. Syn majiteľa domu Patrik Brehový dnes sledoval, ako ťažká technika postupne búra ich rodinný dom. Z pochopiteľných dôvodov mu nebolo veľmi do reči.

"Ak chceme, aby nám poisťovňa vyplatila peniaze, musíme dom zbúrať, stavebný odpad odviezť a celú parcelu zrovnať. To nás bude stáť ďalšie peniaze, ktoré nám nikto nedá. Čo bude s pozemkom zatiaľ neviem, ale stavať sa tu asi dať nebude," povedal Patrik.

Podľa jedného z pracovníkov prešovskej súkromnej firmy, ktorá realizuje búracie práce, by mali skončiť do konca tohto týždňa. V zosuvom zasiahnutej oblasti sa nachádza 23 rodinných domov, z toho tri novostavby. Z celkového počtu je podľa starostu obce Jozefa Pribulu sedem domov určených na zbúranie, z ďalších deviatich poškodených domov je päť v zlom stave a preto ich pravidelne monitorujú statici.

Starosta konštatoval, že sedem rodín sa vrátilo do svojich domovov na reverz. Časť tých, ktorí sa nemôžu vrátiť, ubytovali v priestoroch domova dôchodcov, prípadne zdravotného strediska. Dve rodiny sa presťahovali do rodinných domov v Kapušanoch a Fulianke. Jeden manželský pár využil možnosť bývať v ubytovni svojho zamestnávateľa a mnohí sú stále u príbuzných.

Obec v súčasnosti zabezpečuje bývanie pre viacpočetnú rodinu umiestnenú v domove dôchodcov. Tú chcú presťahovať do domu vo vlastníctve Správy štátnych hmotných rezerv SR, ktorý plánujú odkúpiť. V tejto súvislosti na mimoriadnom obecnom zastupiteľstve schválili sumu 4460 eur.

"Zaplatíme len jednu desatinu odhadovej ceny. Na päť rokov to bude používané pre humanitárne účely, s tým, že potom sa ten dom dá odpredať. My sme už minulý týždeň podpísali zmluvy, prejde ešte konanie u nich v Bratislave a verím, že do mesiaca bude tento dom v našom vlastníctve a táto rodina bude vyriešená," uviedol Pribula.

Obec stále čaká na úplnú správu z geologických prieskumov, ktoré sa vykonali v lokalite. Tá by mala byť hotová do konca tohto mesiaca a na základe nej sa potom budú prijímať ďalšie opatrenia pri sanácii svahu. K dispozícii však majú čiastkovú správu, v ktorej sa podľa starostu uvádza, že vzhľadom na zistené skutočnosti, by sa mala zvážiť alternatíva úplnej stavebnej uzávierky tejto lokality.

Súvisiace články