Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zosuvy pôdy ohrozujú ďalšie slovenské mestá!
Zdielať na

Zosuvy pôdy ohrozujú ďalšie slovenské mestá!

Neutíchajúci dážď a topiaci sa sneh začína robiť na mnohých miestach Slovenska veľké problémy. V Košiciach sa už zosunul svah a v pohybe je aj zemina v Krupine. Ohrozuje niekoľko rodinných domov. Aktuálne na Slovensko smeruje veľká voda z rakúskej časti Dunaja, kde sa rieka neudržala vo svojom koryteRakúska agentúra APA informuje, že v Rakúsku sa Dunaj v koryte.

Košice sa obávajú, že môže vzniknúť podobná situácia, ako pred časom v Nižnej Myšli. Úrady sú pripravené na evakuáciu ľudí z celého okolia.

Zemina sa uvoľňuje nad Kostolianskou cestou v Mestskej časti Košice – Sever a v Mestskej časti Košice – Krásna na Ulici 1. mája.

Mimoriadnu situáciu vyhlásil primátor mesta vo štvrtok popoludní. Na Ulici 1. Mája ohrozuje uvoľnená zemina 12 domov. Pohyb pôdy spôsobilo nedávne rýchle oteplenie. Jediným riešením sú odvodňovacie vrty, daždivé počasie však tento spôsob zatiaľ neumožňuje.

V Košickom kraji navyše popoludní začali stúpať viaceré hladiny riek. Len na rieke Roňava pri Michaľovciach zaznamenali vodohospodári v priebehu troch hodín vzostup hladiny o viac ako pol metra. Prvý stupeň povodňovej aktivity vyhlásili na rieke Latorica pri Veľkých Kapušanoch. Hladina tam dosahuje až 6 metrov!

V pohybe je aj svah v Krupine...

Zosuv pôdy v Košiciach: Dieťa sa pozerá na vyvalený strom

TASR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy