Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Katastrofa v Nižnej Myšli! Voda zničila domy
Zdielať na

Katastrofa v Nižnej Myšli! Voda zničila domy

Miestny kopec, na ktorom stojí veľa domov, sa zosunul

Približne 200 ľudí museli po výdatných dažďoch evakuovať, pretože sa miestny kopec, na ktorom je postavených veľa starších i nových rodinných domov, začal zosúvať.

Priamym svedkom prvej takejto mimoriadnej udalosti v dlhodobej histórii obce bol starosta Marián Karvanský. Ako uviedol, stalo sa to približne o 2. hodine nad ránom, kedy sa vracal z obhliadky kulminujúceho Hornádu.

Ako spresnil, ľudí evakuovali zo 45 domov na uliciach Repiská, Várheďná, Obchodná a Malá nemecká. Časť z nich prichýlili príbuzní, časť ubytovali v kultúrnom dome pri obecnom úrade. Okamžite pre nich zabezpečili ležadlá a objednali stravu prostredníctvom Slovenského Červeného kríža.

SITA/Marián Angelovič/ilustračné

Medzi evakuovanými bola aj 82-ročná Mária Hegedüsová, ktorá bývala sama v 42-ročnom dome. Von ju dostali len policajti, ktorí museli rozbiť dvere, lebo sa už nedali otvoriť. Nápor obrovskej masy zeminy nevydržali ani novopostavené domy, v ktorých bývajú mladé rodiny, narušené je aj schodisko k dominante obce - kostolu sv. Mikuláša, ktorý zatiaľ odoláva. Narušené sú všetky líniové vedenia - plynu, vody a elektriny.

Škody sú podľa starostu veľké. Len nedávno obnovili v tejto časti vnútroobecné komunikácie a časť z nich je už úplne zničená. "V tejto obci sa už asi nedá bývať nikde, ani hore, ani dole", uviedla jedna z obyvateliek. Aj v dolnej časti pod kopcom mali ľudia ostatné noci rušné. Vysoká hladina spodnej vody zaplavovala pivnice a obytné priestory.

TASR/František Iván

Vodu vlastnou pomocou i pomocou výkonnej hasičskej techniky ľudia nepretržite čerpajú, je to doslova syzifovská práca, pretože živel sa vracia späť. Situácia sa podľa hasičov môže stabilizovať, až keď opadne hladina Hornádu, a tým aj spodné vody v jeho okolí.

Nižná Myšľa je známa najmä svojím archeologickým náleziskom osady z doby bronzovej európskeho významu.    

Kvôli zložitej povodňovej situácii, ktorá znemožnila prejazd cesty do Nižnej Myšle, Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) počas štvrtka niekoľkokrát upravoval premávku na autobusovej linke 28.

"Linka, ktorá bežne premáva až do Nižnej Myšle, sa kvôli nezjazdnosti ciest z dôvodu zvýšenej hladiny vodného toku, ako aj následného zosuvu pôdy, do lokality už nedostala," povedala hovorkyňa DPMK Monika Murová.

Ako dodala, pracovníci DPMK situáciu monitorujú, ihneď, ako to bude možné, bude pôvodná autobusová doprava do Nižnej Myšle obnovená. Linka 28 teda opäť premáva do Vyšnej Hutky a Komočova. Naďalej však premáva len po Nižnú Hutku.

TASR/František Iván

Situácia sa dramaticky zhoršila aj v obvode Spišská Nová Ves

Krátko pred 14:00 letel do obce Vitkovce v okrese Spišská Nová Ves vrtuľník Air Transport Europe a bude pomáhať pri evakuácii osôb. „Dvaja ľudia ostali v miestnej základnej škole, ktorá ostala odrezaná od sveta,“ uviedla hovorkyňa ATE Sylvia Galajda.

Po ukončení zásahu vo Vitkovciach sa vrtuľník presunie do obce Markušovce, kde budú leteckí záchranári pomáhať pri evakuácii ďalších osôb. Značná časť obce Markušovce je pod vodou. Podľa šéfa krízového štábu v Spišskej Novej Vsi Mariána Bubeníka je povodňová situácia v obci Markušovce najkritickejšia v okrese Spišská Nová Ves.

Vedúci krízového štábu Obvodného úradu v Spišskej Novej Vsi Viliam Štubňa informoval, že najviac postihnuté sú obce medzi Levočou a Spišskou Novou Vsou. "V noci tu začali v dôsledku búrok a dažďa prudko stúpať miestne potoky, sú zaplavené domy v obciach Smižany, Odorín, Danišovce, Jamník, Spišský Hrušov a Žehra," uviedol Štubňa. V noci sa tu robili záchranné práce, ľudia vrecovali, aby sa trochu zmiernili následky dažďa.

TASR/Lukáš Furcoň

V Spišskonovoveskom okrese je najhoršia situácia v Smižanoch, Danišovciach, Spišských Tomášovciach, kde sa už podľa slov dôstojníka okresného operačného strediska hasičov Františka Mrovčáka dostala voda nielen do záhrad, dvorov a pivníc, ale vnikla už aj do obytných častí domov. Nepriaznivá situácia je aj v ďalších v obciach od Spišskej Novej Vsi po toku Hornádu až po Margecany.

V obci Harichovce zatopilo celú časť dediny od hlavnej cesty až po kostol na ľavej strane Levočského potoka. Zatopená je tiež Ul. 1. mája. K ľuďom sa nemôžu dostať ani hasiči a nemôžu ani vychádzať zo svojich príbytkov. Ulicami tečie voda vo výške niekde až cez jeden meter a zaplavenú sú domy na ľavej časti brehu. Voda pod mostom pri kostole je už zhruba len jeden meter.

Naďalej stúpajú aj rieky Hnilec a Hornád, v Hnileckej doline je kritická situácia na štátnej ceste za Prakovcami smerom na Nálepkovo, kde sa zosunula vozovka. "Asi 100 metrov sa to zosúva v celej šírke, je tam prerušená doprava, nedá sa tam prejsť a zosuv ohrozuje aj železničnú trať," priblížil Štubňa.

SITA/Marián Angelovič

S vodou sa trápia aj v iných okresoch

Vážna povodňová situácia je aj v Michalovskom a Trebišovskom okrese. Podľa informácií dôstojníka operačného strediska hasičov v Michalovciach Alberta Bánovského v noci zasahovali v okresnom meste, keď sa z Bielej hory pustila prívalová vlna a voda zatopila dve ulice. Voda zaplavila cestu okolo Raškoviec, povodeň je v obciach Čierne pole, Blatné Remety, v Sobranciach. V Malčiciach a Markovciach evakuovali niekoľko desiatok ľudí. V Oboríne, časť Kucín, odstraňovali hasiči naplaveniny, ktoré zatarasili priepuste.

Rušnú noc mali hasiči aj v Trebišovskom okrese. Ako informoval dôstojník okresného operačného strediska hasičov Valér Jacko, Trnávka opäť stúpa a rovnako aj Roňava. Povodeň je znova v meste Trebišov a vo viacerých obciach.

Nadácia TV JOJ organizuje verejnú zbierku pre pomoc ľuďom postihnutými povodňami. Prispieť je možné na číslo účtu 22221111/5200 v OTP Banke, variabilný symbol 1111. Zbierka je schválená rozhodnutím MV SR. Pomôžme tým, ktorí to potrebujú. Ďakujeme Vám.

Zdielať na

Najčítanejšie správy