Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sulík a Sasanka? Rozhodnú vraj voliči
Zdielať na

Sulík a Sasanka? Rozhodnú vraj voliči

Podarilo sa nám odhaliť miesto a čas stretnutia užšieho vedenia liberálov so svojím šéfom Richardom Sulíkom. Dôvodom boli zverejnené videá, na ktorých je predseda SaS s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom. S kolegami sa mal v nedeľu Sulík baviť i o tom, či by prípadne jeho odchod mohol strane vo voľbách pomôcť. Šéf liberálov napokon oznámil, že pre videá vkladá svoj osud v parlamentných laviciach do rúk voličov.

Ak Richard Sulík v parlamentných voľbách nezíska spomedzi kandidátov SaS najviac preferenčných hlasov, vzdá sa miesta v parlamente. Voličom liberálov tak ponúka možnosť, aby rozhodli o tom, či mu naďalej dôverujú natoľko, aby ich zastupoval v parlamente.

Sulík dal verejný prísľub

"Rozhodol som sa, že dám verejný prísľub, v prípade, že nebudem mať vo voľbách v marci najviac krúžkov, vrátim mandát... Nechám voličom posúdiť, či sú toho názoru, že napriek mojím stretávaniam sa s pánom Kočnerom ich mám alebo nemám zastupovať v Národnej rade SR,“ povedal Sulík na pondelkovej tlačovej besede.

Vlastní ho podržali

V súvislosti s kauzou Sasanka Sulík republikovej rade strany ponúkol pozíciu volebného lídra. "Republiková rada SaS vyjadruje Richardovi Sulíkovi ako volebnému lídrovi plnú podporu," píše sa v rozhodnutí rady, ktoré až na Sulíka všetci členovia pri hlasovaní podporili. Sulík sa zdržal.

Sulík opätovne označil svoje stretnutia s Kočnerom za chybu a motivovala ho predovšetkým snaha zistiť, kto sú "zradcovia" v koalícii, ktorí pri voľbe generálneho prokurátora dali hlas Dobroslavovi Trnkovi. "Ja nemôžem za to, že pán Kočner patrí k najlepšie informovaným ľuďom v politike." Vzápätí podčiarkol, že kauza Sasanka je špinavou kampaňou. "Nakoniec, aj najväčší neprajníci konštatovali, že k žiadnemu trestnoprávnemu konania nedošlo," dodal.

Liberáli o riešení dodnes mlčali

Zverejnenie nahrávok z rozhovoru  spôsobilo, že sa v nedeľu po 19-tej začali v centrále liberálov schádzať najbližší Sulíkovi kolegovia. Ich stranícky šéf ich zrejme už v centrále strany čakal, keďže do 20-tej už neprišiel. Výsledok nočného stretnutia nik z kompetentných zatiaľ nechcel komentovať. Na dnes o pol druhej popoludní totiž Sulík zvolal tlačovú konferenciu.

Straníci na Sulíkov odchod dôvod nevidia

Všetci  Sulíkovi stranícki kolegovia či už z bližšieho, alebo širšieho okolia trvali na tom, že na rozdiel od iných politikov uznal, že stretnutia s Kočnerom boli chyba, ospravedlnil sa a viac ich neopakoval. A tak nikto z jeho kolegov nevidí dôvod na jeho odchod.

"Musím povedať, že toto bola predovšetkým Richardova úvaha a len potvrdzuje, že je naozaj iný ako ostatní politici. Richard je dôverčivý, ale na druhej strane úprimný a ja osobne nevidím dovod na to," uviedol podpredseda SaS Daniel Krajcer. Šéfovi liberálov dôverujú aj ostatní straníci. "Pán Sulík má podporu jednak vedenia strany a jednak poslaneckého klubu aj členskej základne," povedal poslanec Národnej rady SR za SaS Pavol Hladký.

Dôvera u potencionálnych koaličných spojencov je naštrbená

Také jednoznačné s dôverou voči Sulíkovi to už ale nemusí byť v prípade budúcich možných koaličných partnertov. "Pán Sulík to označil ako chybu, čo nám umožnuje spolupracovať a hľadať východiská," poznamenal predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Líder kresťanských demokratov Ján Figeľ sa podľa svojich slov spolu so svojimi kolegami cíti byť oklamaní. "Budeme očakávať dôsledné vysvetlenia," zdôraznil.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy