Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Smer chce mimoriadnu schôdzu a hlavu Mikloša
Zdielať na

Smer chce mimoriadnu schôdzu a hlavu Mikloša

Daňový informačný systém je v úplnom rozklade a vládne tam totálny chaos - tvrdí to exminister financií Ján Počiatek. Podľa šéfa Smeru Roberta Fica to môže priniesť štátu obrovské škody. Preto chce požiadať prezidenta, aby odobral súčasnému ministrovi financií Ivanovi Miklošovi poverenie a zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Mikloš problémy pripúšťa, no kritiku považuje za predvolebnú politiku.

Tri týždne pred parlamentnými voľbami Smer-SD požiada prezidenta Ivana Gašparoviča, aby odobral Ivanovi Miklošovi poverenie riadiť ministerstvo financií. Dôvodom je kolaps nového daňového informačného systému.

Mikloš vraj nemá byť ministrom už ani minútu

"Ivan Mikloš nemá právo byť už ani minútu ministrom financií už ani minútu, hoci iba povereným, pretože odborne a profesionálne zlyhal pri riadení rezortu," vyhlásil na sobotnej tlačovej konferencii predseda Smeru-SD Robert Fico. Keďže Mikloš je členom už len poverenej vlády, preto ho nemôže zbaviť funkcie parlament, ale prezident.

Pre chaos s daňovým systémom mimoriadna schôdza

Smer-SD bude iniciovať aj zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, ktorá by pripravila garančný mechanizmus, aby daňový systém fungoval aj v medziobdobí od volieb do vymenovania novej vlády. Podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze bude Smer zbierať od pondelka, návrh plánujú podať v stredu. Schôdza musí byť zvolaná do siedmich dní od podania návrhu.

Poslanec za Smer-SD a exminister financií Ján Počiatek hovorí, že pre nefunkčný systém zlyháva aj proces vracania daní, takže Slovensku hrozia sankcie z omeškania od domácich aj zahraničných firiem. Očakáva, že Mikloš už budúci týždeň demonštratívne nájde vinníka a odvolá šéfa Finančného riaditeľstva Igora Krnáča.

Mikloš za kritikou vidí voľby

"Všetko, čo sa deje v tejto súvislosti, je čistá politika. Nehovorím, že tam nie sú problémy, riešime ich. Ale to, akým spôsobom je to politicky interpretované, uchopované rôznymi politickými stranami, je čistá politika," povedal Mikloš. Na následnú novinársku otázku, či sám necíti sa problémy v daňovej správe zodpovednosť, neodpovedal a odišiel.

Systém daňovákov nefunguje

S novým informačným systémom mali daňové úrady pracovať od 1. februára, no stále nefunguje. Situácia je havarijná, priznala už aj Finančná správa SR. Napríklad preplatky DPH musia daňové úrady spracúvať ručne. Neprístupný bol register daňovníkov, vďaka ktorému si zamestnanci kontrolovali údaje. Zamestnanci nedokážu vylúčiť chybovosť a štát navyše môže platiť penále za omeškanie, ak preplatky nevráti načas.

Na nový informačný systém si už posvietili aj poslanci. Pozrite si reportáž o tomto probléme.

SITA/Tomáš Benedikovič

Súvisiace články

Najčítanejšie správy