Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb
Zdielať na

Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

BRATISLAVA / Ako nové európske zákony zvýšia ochranu potravín v obchodoch? Sú naše pracie prostriedky a aviváže bezpečné? Aj o tom sme sa rozprávali v Ranných novinách s podpredsedom Európskeho parlamentu Martinom Hojsíkom.

Spolu s kolegami ste novelizoval smernicu o raňajkových potravinách. Čo konkrétne sa tým mení pre nás, konzumentov, a ako to súvisí s potravinami?

Verím tomu, že každá mamička alebo otecko chce vedieť, čo natiera deťom ráno na chleba. Chce vedieť, či ten džús je džús alebo kopa sladidiel. A o tom to je. Nazýva sa to raňajková direktíva, čo znie smiešne, ale je to veľmi veľa rôznych novelizácií spojených do jednej, ktoré sa predovšetkým týkajú potravín, ktoré raňajkujeme.

Problém je v tom, že často vlastne ani nevieme, čo poriadne jeme. Na mede môže byť napísané, že je pôvodom z Európskej únie. Čo to znamená? Je to naozaj med? Nie je tam polovička cukru? Chceme, aby spotrebitelia mali jasné pravidlá. Aby mama, ktorá dáva dieťaťu ráno na chlieb lekvár tak, aby vedela, že či to je lekvár alebo kopa cukru s farbivom.

Aké nové opatrenia zabezpečia túto lepšiu informovanosť spotrebiteľov? Čo konkrétne s tým máte spoločné vy?

Predovšetkým sme riešili to, aby spotrebitelia mali omnoho lepšie informácie. Špeciálne sa hovorí o mede. Nebude stačiť, že med je z Európskej únie. Ja chcem, aby ľudia vedeli či to je slovenský med, maďarský med alebo to je med z Belgicka.

Ja dlhodobo spolupracujem so slovenskými včelármi, ktorí ma upozornili, že vďaka návrhu sa podarilo veľkým firmám lobovať tak, že z toho vylúčili malých včelárov. Mne sa podarilo presvedčiť zvyšok Európskeho parlamentu a zmenšili sme počty včelstiev. To znamená, že práve malí včelári budú mať z toho prospech a budú môcť ukázať, že môj med je kvalitný, je zo Slovenska a môžem ho dostať spotrebiteľom.

Ľuďom by mohlo pomôcť rýchlo identifikovať potraviny napríklad farebné značenie na obaloch. Sú na stole spôsoby, ako budú raňajkové potraviny označované? 

Čo sa týka toho farebného označovania, je to komplikovanejšie. O tom sa dlhodobo diskutuje na európskej úrovni. Používajú sa rôzne systémy, napríklad Nutri-Score, ale je v tom veľa kontroverzie. Napríklad olivový olej nevychádza úplne dobre, lebo je to tuk, pritom je relatívne zdravý.

Nám sa podarilo, a to je veľmi dôležité, že informácie o zložení budú omnoho jasnejšie, viditeľnejšie, omnoho viac vpredu na obale, aby človek nemusel chodiť s lupou. Pri nakupovaní tiež nemám čas sledovať všetko, čo je napísané maličkým vzadu. Aby som si vedel povedať, že áno, toto je džús a toto je 50 percent voda a cukor.

Europoslanec rozprával aj o škodlivých chemikáliách. Je aj toto cieľom nedávnych zmien európskej legislatívy? Pozrite si aj druhú časť rozhovoru:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy