Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sladeným nápojom hrozí zdražovanie. Daň ovplyvní tieto produkty
Zdielať na

Sladeným nápojom hrozí zdražovanie. Daň ovplyvní tieto produkty

BRATISLAVA / Rezort financií chce zaviesť novú daň zo sladených nápojov. Cieľom ministerstva je konsolidácia verejných peňazí. Hovorí sa aj o tom, že to môže znížiť spotrebu sladkých nápojov, čo prospeje zdraviu populácie. Údaje štatistického úradu však ukazujú, že tých sladkých nápojov pijeme stále menej.

​​Návrh zákona na zavedenie spotrebnej dane sa má vzťahovať na všetky nealkoholické nápoje, v ktorých je pridaný cukor a umelé sladidlá. "Do kategórie nápojov podľa tohto zákona budú spadať všetky nápoje, ktoré majú cukry alebo sladidlá, to znamená aj med alebo stéviu. Dotkne sa to aj širokého spektra výrobcov medu. Sú tam zahrnuté aj rastlinné nápoje, ktoré konzumujú ľudia, ktorí majú rôzne intolerancie," objasnila riaditeľka a potravinárskej komory Slovenska Jana Verhartová. 

TV JOJ

​Zmeny by sa nemali dotknúť produktov pre špeciálne výživové účely, ako sú napríklad dojčenské mlieka. No a zatiaľ čo s návrhom zdanenia sladených nápojov potravinárska komora nesúhlasí, rezort financií hovorí o dobrej ceste. "Konsolidácia je hlavným motivátorom ministerstva financií," tvrdí minister financií Ladislav Kamenický. 

Motivácia je skôr finančná ako zdravotná 

"Táto daň v navrhovanej výške bude jedna z najvyšších," doplnila Venhartová. "Už je dávno potvrdené, že nadmerná konzumácia cukrov je škodlivá. Tu ide predovšetkým o ten finančný efekt, ani nie zdravotný," povedal primár infektológie v nemocnici Michalovce Štefan Zamba. Táto daň podľa potravinárskej komory ovplyvní nielen výrobcov potravín a producentov cukru i sladidiel, ale aj nízkopríjmové rodiny, ktoré vynakladajú väčšinu svojho príjmu práve na potraviny.

"Ovplyvní to celý gastrosektor na Slovensku, ďalej nemocnice, školy alebo domovy sociálnych služieb," tvrdí Venhartová. Po zavedení dane hrozí podľa komory daňových poradcov aj väčšie rozbehnutie nákupnej turistiky. Nakupovať v zahraničí by motivovalo najmä ľudí žijúcich v pohraničných oblastiach. No a v takom prípade by Slovensko prišlo aj o DPH.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy