Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V záujme verejného zdravia chce vláda zvýšiť dane sladených nápojov
Zdielať na

V záujme verejného zdravia chce vláda zvýšiť dane sladených nápojov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda chce zvýšiť zdanenie sladených nápojov. Ladislav Kamenický tvrdí, že to bude zákon v rámci konsolidačného balíčka. To sa však nepáči Republikovej únii zamestnávateľov. Selektívna daň podľa nich kriví podnikateľské prostredie a má negatívne dopady v oblasti potravinárstva. Naopak lekárska obec je za. A špeciálnou kapitolou sú samotní spotrebitelia. Vyššia cena im neprekáža.

​Minister financií má pri tejto snahe podporu aj ďalšieho rezortu. "Je to jeden z tých zákonov, ktorý budeme predkladať. Chceme to postupne dávať von," informoval minister financií Ladislav Kamenický. "Aj v záujme zachovania verejného zdravia, budeme plne súčinní, ak to bude predkladať iné ministerstvo. Myslím si, že je to dobrý krok," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. 

Zamestnávatelia ale s týmto návrhom z dielne rezortu financií ostro nesúhlasia. Tvrdia, že by išlo o diskriminačné zdanenie sladených nápojov bez priamych zdravotných benefitov. A argumentujú aj tým, že podobný krok v zahraničí nebol efektívny. "Nikde nedošlo k poklesu konzumácie tých nápojov. Kalorický príjem zo sladených nápojov tvorí v priemere iba 3% denného príjmu bežného Slováka. Možno z tých bryndzových halušiek má človek omnoho vyšší nezdravý kalorický príjem," uviedol Martin Hošták, šéf Republikovej únie zamestnávateľov.

Aj preto žiadajú ministra o širokú diskusiu. Obávajú sa totiž, že tento zákon zásadne ohrozí stabilitu dotknutých podnikov a podporí nákupnú cezhraničnú turistiku. "Akékoľvek zavádzanie selektívnych daní má v konečnom dôsledku za následok zhoršenie konkurencie schopnosti tých podnikov. Musia preniesť tieto zvýšené náklady do cien," dodal Hošták. 

Podľa lekárky je potrebné znížiť konzumáciu cukru

Únia sa obáva, že drahšie nápoje sa budú menej predávať. To spôsobí straty obchodníkom aj výrobcom. Ľudia v tom ale majú jasno. "Budem to podporovať ďalej, nemám s tým problém," hovorí okoloidúci. 

Na druhej strane tejto témy stojí lekárska obec. Jej argumenty a štatistiky tiež majú svoju silu. Lekárka Adela Penesová tvrdí, že zdanenie sladených nápojov je výborný krok, pretože ich pitie vedie napríklad k obezite detí. "Ja by som bola za to, aby sa zdanil každý pridaný cukor. Jednoznačne to bude mať efekt najmä na deti. To, čo by malo byť v pitnom režime je voda. Sladené nápoje sú silno návykové a populácia nám rastie do šírky," povedala Penesová. 

Podľa odborníčky je stav už alarmujúci. Tvrdí, že každý Slovák ročne skonzumuje až 32 kg cukru. "Čo je hrozne veľa. Jednoznačne potrebujeme znížiť túto konzumáciu. Keby len o 30 centov stúpla cena na liter sladeného nápoja, tak to prinesie do štátneho rozpočtu takmer 200 miliónov," dodala Penesová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy