Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V EÚ chcú zjednotiť definíciu znásilnenia. V krajinách sú rôzne tresty za ten istý čin
Zdielať na

V EÚ chcú zjednotiť definíciu znásilnenia. V krajinách sú rôzne tresty za ten istý čin

ŠTRASBURG / Za znásilnenie ženy je považované úplne niečo iné ako napríklad v Nemecku, či Holandsku. Rozdiely v definícii za ten istý čin chce Európsky parlament zrušiť. Aby sa nestávalo, že v jednej krajine za to isté skončí páchateľ v base, a v druhej vyviazne len s finančnou pokutou. Aj podľa Komisie zostáva totiž násilie páchané na ženách jedným z najmenej stíhaných trestných činov v Európskej únii.

Podľa štatistík bola v Európskej únii znásilnená až jedna z 20 žien. Europoslanci hovoria o alarmujúcich číslach. "Sa pácha násilie čoraz častejšie. Kým pred pár rokmi to bolo na každej piatej žene, dnes je to už na každej štvrtej žene," konštatoval europoslanec Peter Pollák (Slovensko, EPP).

Aj znásilnenie, aj násilie na ženách stále stúpa

Problémom je rôzna definícia znásilnenia v členských krajinách. Sú totiž krajiny, v ktorých platí, že znásilnenie musí sprevádzať násilie. A to je kameň úrazu. "Toto spôsobuje obrovské problémy pri dokazovaní znásilnenia, lebo žena, ktorá nemá dva monokle pod očami nemohla byť znásilnená," reagovala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Styk musí byť podmienený súhlasom ženy

Smernica hovorí, že sexuálny styk musí byť podmienený aktívnym súhlasom ženy. A europoslanci tlačia na členské krajiny, aby to prijali. "Aby sa dohodli na rovnakej definícii znásilnenia, pretože znásilnenie je jednoducho znásilnenie,“ komentoval europoslanec Robert Hajšel (SD). "Za znásilnenie sa považuje iná vec na Slovensku a iná vec v Holandsku,“ povedal podpredseda európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS,RE).

Policajti na domáce násilie

Nové pravidlá hovoria aj o vytvorení špecializovaných policajtov na domáce násilie. Pre obete sa majú stavať krízové centrá v členských krajinách s odporúčaniami ako ďalej. "Akým spôsobom im napríklad vytvoriť zázemie v prípade, že žena je vystavená násiliu,“ vysvetlila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).  "Potrebujeme lepšie, napríklad, kvalifikovaných policajtov, sudcov, právnikov, ktorí sa venujú tejto téme a budú vedieť odlíšiť pomôcť týmto ľuďom, ktorí takto trpia," uviedla europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy