Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európsky parlament o dobudovaní plynových prepojení: Chce, aby únia bola schopná fungovať bez ruského plynu
Zdielať na

Európsky parlament o dobudovaní plynových prepojení: Chce, aby únia bola schopná fungovať bez ruského plynu

ŠTRASBURG / Hovoríme teraz o kľúčových prepojeniach medzi Španielskom a Francúzskom, Nemeckom a Českom tak, aby plyn mohol na Slovensko prúdiť zo západu. Projekty zamerané na zemný plyn, už nebude možné financovať z rozpočtu únie.

Európsky parlament púšťa milióny eur, na urýchlené dobudovanie kľúčových plynovodov. Ich výsledkom má byť to, aby sa zo západu, aj cez Slovensko, dala napríklad zásobovať aj Ukrajina. "Aj keby Európska únia, nakúpila dostatok plynu, či už spoločne, alebo samostatne, tak ten problém je práve v prepojení medzi členskými štátmi," Michal Šimečka, podpredseda Európskeho parlamentu. "My ani nemáme infraštruktúru dostatočnú na to, aby sme mohli v potrebnom množstve dovážať napríklad LNG z Ameriky, alebo z Kataru," vyjadril sa aj europoslanec Robert Hajšel.

Aj keď nakúpime spoločne plyn, nevieme ho medzi sebou prepraviť

Máme síce množstvo terminálov, ale ich prepojenie s vnútrozemím, nie je dostatočné. Schválená dohoda sa má opierať o 3 piliere. "Prepojiť infraštruktúru, spolupracovať pri zásobníkoch energií, ale aj spoločne nakupovať energetické zdroje," dodal europoslanec Ivan Štefanec. "Potrebujeme mať prepojenie, aby sme si vedeli pomôcť v prípade núdze," vysvetlil Martin Hojsík.

V Španielsku je napríklad dostatok LNG terminálov, na spracovanie skvapalneného plynu, ale iba ťažko ho dostať do zvyšku Európy. "Potrebujeme zväčšiť kapacitu pre prepravu plynu medzi Českou republikou a Nemeckom," vysvetlil europoslanec Vladimír Bilčík. V pléne ale zaznela aj kritika. Nové prepojenia mali byť už hotové pred niekoľkými rokmi. "My sme sa na diverzifikácii energetických zdrojov z Ruska, dohodli pred ôsmimi rokmi a osem rokov sme nič nerobili. Dnes je to vážna bezpečnostná hrozba," vyjadrila sa aj Miriam Lexmann. Europoslanci sa tentoraz dohodli aj na tom, že členské krajiny, ktoré sú najviac závislé od Ruska, by mali dostať väčšie kompenzácie. "Pretože, sú to sankcie celej EÚ a nedopadli by rovnako na všetky štáty," dodal na záver Eugen Jurzyca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy