Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Európska komisia dala jadrovej energii zelenú. Niektorí europoslanci kritikou nešetria
Zdielať na

Európska komisia dala jadrovej energii zelenú. Niektorí europoslanci kritikou nešetria

EÚ/ SLOVENSKO / Jadro a plyn dostali zelenú v zelenej transformácii Európy. Kompromis sa hľadal ťažko a táto téma možno ešte viac ako čokoľvek iné rozdeľuje Európu. Niektoré štáty si bez týchto zdrojov energie nevedia život predstaviť, iné naopak zúria a nechcú o nich ani počuť. Návrh komisie už máme, či ale bude jadro a plyn naozaj zohrávať dôležitú úlohu pri transformácii Únie na zelenú do roku 2050, musí odklepnúť ešte europarlament a tam to bude napínavé.

Pred európskou komisiou aktivisti symbolicky pochovali Zelenú dohodu únie, ktorá ju má zmeniť do roku 2050 na uhlíkovo neutrálnu. Komisia má ale iný názor a po mesiacoch rokovaní, samitov a naťahovačiek dáva plynu a jadru zelenú v zelenej transformácii únie.


"Plyn a jadrová energia mohli prispieť k náročnému prechodu na klimatickú neutralitu," povedala komisárka pre finančné služby, Mairead McGuinnessová.

Brusel zobral v úvahu výhrady priemyselných krajín a tých, ktoré sú de facto od plynu, či jadra závislé. Francúzska, Česka, či nášho malého Slovenska, ktoré má ale veľký priemysel. Tento krok vítajú tak naši zamestnávatelia.

"Vnútrozemská krajina, kde nie je more, kde celoročne fúka silný vietor, pri dnešnom stave technológií sa nemôže spoliehať iba na obnoviteľné zdroje elektrickej energie," myslí si tajomník Republikovej únie zamestnávateľov,  Martin Hošták.

Podobne na problematiku nahliada aj Ivan Štefanec, ktorého parketou v europarlamente je práve ekonomika.

"Je to dôležité aj pre ceny energií, aj pre občanov a firmy aj konkurencieschopnosť a zamestnanosť," povedal europoslanec Ivan Štefanec.

Takzvaná taxonómia zahŕňa prechod na čistý plyn do roku 2035. Pri jadre budú musieť mať zase štáty hlbinné úložiská vyhoreného paliva od roku 2050. Brusel by bol najradšej, keby kompromis upokojil aj zelenšie zmýšľajúce krajiny.

"Aby bolo jasné. Pre jadrovú energiu alebo plyn tu nie je žiadna priepustka navždy. Veľmi jasne hovoríme, že ide len o nástroje v prechodnom období ku zelenej energii," uviedla Mairead McGuinnessová.

Pri rozdelenosti Európy ohľadom zelenej pre jadro ani nemusíme chodiť ďaleko pre príklad. Kým také Slovensko ako celok jadro podporuje, niečo úplne iné si myslí, také Rakúsko, známe svojimi veternými mlynmi, ktoré v tomto prípade zvažuje už aj žalobu.

"Jadrová energia nie je ani "zelená" ani udržateľná. Nerozumiem rozhodnutiu Európskej komisie," vyhlásil rakúsky kancelár Karl Nehammer.

Konečné slovo bude mať ako inak europarlament, ktorý ešte nikdy nebol tak zelený ako doteraz. Ekologicky zmýšľajúci poslanci s návrhom komisie nesúhlasia.

"Je to ako keby ste na chladničku, ktorá obsahuje freóny dali nálepku zelená, len preto, že má o niečo nižšiu spotrebu energie," kritizoval europoslanec Martin Hojsík.

"Diskusia bude určite veľmi, veľmi zaujímavá. Je to momentálne tak pol na pol," uzavrel Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy