Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Naď a Korčok podpísali zmluvu s USA, Fico plánuje referendum
Zdielať na

Naď a Korčok podpísali zmluvu s USA, Fico plánuje referendum

WASHINGTON / Jaroslav Naď a Ivan Korčok vo štvrtok, 3. februára, zastupovali Slovensko vo Washingtone pri podpise Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Minister zahraničných vecí navyše potvrdil pozvanie Joa Bidena na Slovensko.

"Podpis Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými je pre Slovensko dôležitým krokom. Je plne v súlade s našimi záujmami a úsilím ako člena NATO a EÚ posilňovať našu, európsku, aj aliančnú bezpečnosť," povedal po podpise Korčok. Stávame sa 24. z 29 členských štátov aliancie, ktorý tak urobil. Ministerstvo zahraničných vecí pripomína, že zmluva DCA je plne v súlade s našou ústavou a akákoľvek prítomnosť cudzích vojsk na území Slovenska bude musieť byť naďalej schválená vládou či parlamentom.

Diplomat si je vedomý toho, že tento ťah nie je univerzálne populárny, no vníma ho ako nevyhnutný. "Považujem za dôležité, že aj napriek silnejúcej dezinformačnej kampani a politickému zneužívaniu tejto dohody, vláda SR pristúpila k tomuto dôležitému rozhodnutiu. Je teraz na poslancoch Národnej rady SR, aby k diskusii o schválení a ratifikácii dohody pristupovali zodpovedne, vecne a so zreteľom na záujmy Slovenskej republiky," uviedol.

​Stretnutie vo Washingtone sa nieslo aj v znamení diskusie o obzvlášť vypätej situácii na východe Európy a naši štátnici dúfajú, že nám prinesie aspoň niekoľko jasných záruk. "Posilnenie obrannej spolupráce s hlavným garantom našej bezpečnosti, obzvlášť v čase prehlbujúcich sa neistôt a geopolitických pnutí, je pre Slovenskú republiku prirodzeným krokom. Navyše si treba uvedomiť, že tak robíme ako posledná krajina na východnej hranici EÚ a NATO," vyjadril sa Korčok.

Okrem posilnenia našej bezpečnosti vzájomnou spoluprácou zmluva prináša aj americkú investíciu 100 miliónov dolárov do vojenských letísk v Sliači a Kuchyni, potrebnú aj pre stíhačky F-16, ktoré kúpila ešte predošlá vláda. Jej líder však s podpisom nesúhlasí, zvoláva protesty a tvrdí, že sme ním prišli o štátnu suverenitu. "Tak ako som v roku 2019 povedal nie, tak teraz hovorím štyrikrát nie. To, čo predviedli, je zrada Slovenskej republiky!" vyjadril sa Róbert Fico.

Obrannú dohodu musí ešte schváliť parlament a ratifikovať prezidentka. V koalícii nepanuje všeobecná zhoda, proti sú viacerí poslanci Sme rodina aj OĽaNO. Prezidentka so zmluvou súhlasí, podmienila ju však interpretačnou doložkou, aby sa vyjasnili všetky nejasnosti a záväzky.

Ministerstvo zahraničných vecí dnes zverejnilo odpoveď druhej strany, Američania ju prijali a zdôraznili, že dohoda nevytvára žiadne základne ani nevysiela vojakov na územie Slovenska. Zmluva sa podľa nich stala terčom dezinformácií.

Fico sa však nevzdáva a rozbieha petičnú akciu na vypísanie referenda o vypovedaní zmluvy, ak bude ratifikovaná. Podľa ústavného právnika to však nie je až tak jednoduché. "Žiadna medzinárodná zmluva určite nie je vypovedateľná referendom na území akejkoľvek krajiny. Ide o akt medzinárodného práva, referendum je akt vnútroštátneho práva. Mohlo by paralyzovať účinky zmluvy vnútroštátne, z toho by ale mohli vyplývať medzinárodné sankcie," uviedol Kamil Baraník.

Rok 2023 bude 30. výročím nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Spojenými štátmi, obe krajiny plánujú prezentáciu výsledkov vzájomnej spolupráce. Pri tejto príležitosti Ivan Korčok potvrdil pozvanie amerického prezidenta na Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy