Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensku bude fungovať Európsky orgán práce. Milan Krajniak vyzýva, aby ľudia prejavili záujem o prácu v nej
Zdielať na

Na Slovensku bude fungovať Európsky orgán práce. Milan Krajniak vyzýva, aby ľudia prejavili záujem o prácu v nej

BRATISLAVA / Minister práce Milan Krajniak a výkonný riaditeľ Európskeho orgánu práce Cosmin Boiangiu predpoludním podpísali zmluvu o sídle tejto agentúry v Bratislave.

Slovensko sa pred niekoľkými rokmi snažilo získať úrad, ktorý má skratku ELA, aj prostredníctvom prezentácie, kde vysvetľovalo strategickú polohu Bratislavy. Keď sme napokon uspeli proti konkurenčným ponukám z Cypru, Lotyšska a Bulharska, vtedajší minister práce sa pochopiteľne radoval.

Čo minister Richter rozbehol, to aktuálny šéf rezortu Krajniak dotiahol do konca. V pondelok, 4. októbra, podpísal potrebnú zmluvu s výkonným riaditeľom ELA, ktorý budovanie úradu manažuje. Okrem iného budú riešiť aj problémy, ktoré na európskom trhu práce spôsobila korona.

"Napríklad sezónni pracovníci sú tá kategória, ktorá bola a je počas pandémie osobitne zraniteľná. My budeme aj v teréne dohliadať na to, aby všetky ich práva boli rešpektované," uviedla Marianne Thyssen, eurokomisárka pre zamestnanosť. 

V bratislavskej centrále ELA bude okolo 150 zamestnancov. Na pracovné pozície sa robia výberové konania a je predpoklad, že 20, možno až 30 percent miest by mohli obsadiť Slováci

Je to historicky prvýkrát, čo na Slovensku začne pracovať prestížna celoeurópska inštitúcia. Momentálne je v procese rozbehu a nefunguje v plnom nasadení. 

V režime 100 % fungovania by mala byť do roku 2024. Náplňou práce tejto inštitúcie bude dohliadať a analyzovať na ochranu práce, aby neboli pracujúci vykorisťovaní, aby boli dodržané všetky sľuby a podmienky, ktoré majú podpísané. Európska únia sa okrem iných záležitostí zaoberá aj čiernym trhom práce. A aj to bude úlohou pracovníkov v inštitúcii dohliadať. 

Až 30 % zamestnancov by malo byť zo Slovenska, ostatní môžu byť z iných členských krajín. "Tam sú výberové konania, čiže chcel by som aj týmto vyzvať ľudí na Slovensku, aby sa prihlásili, pretože je to príležitosť získať skúsenosti a získať aj finančné ohodnotenie, ktoré môže byť zaujímavé," vyjadril sa minister Milan Krajniak. "To, čo ma momentálne najviac prekvapilo, že najviac prihlášok je z Talianska, Chorvátska a Grécka," informoval minister. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy