Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Šimečka o rokovaniach lídrov: Krajiny EÚ si budú navzájom uznávať antigénové testy
Zdielať na

Šimečka o rokovaniach lídrov: Krajiny EÚ si budú navzájom uznávať antigénové testy

BRATISLAVA / Vo štvrtok večer sa konal online summit prezidentov a premiérov členských krajín EÚ. Rokovať mali hlavne o tom, ako sa bude Európska únia spoločne brániť proti šíreniu nových mutácií koronavírusu. Riešiť však mali napríklad aj možné zavedenie celoeurópskych očkovacích certifikátov. Aké sú výsledky tohto rokovania vysvetlil europoslanec Michal Šimečka.

Hranice sa zatvárať nebudú, antigénové testy uznajú naprieč EÚ

Vzhľadom na to, že išlo o videokonferenciu prezidentov a premiérov členských krajín a rokovanie prebiehalo dlho. Riešiť sa mal aj plán v boji proti novej mutácii koronavírusu, ktorý komplikuje život naprieč Európou. "Tá otázka, ktorá pred nami stojí je, že či to zvládneme koordinovane alebo či budeme každý robiť svoje vlastné opatrenia. Či budeme znovu vidieť uzatváranie hraníc od jednotlivých štátov bez konzultácie s ostatnými. Ten samit bol dôležitý v tom, že nechceme opakovanie situácie z jari," ozrejmil europoslanec za liberálov Martin Šimečka. Bližšie konkrétnosti zatiaľ nie sú známe. Krajiny počas rokovania dohodli aj vzájomné uznávanie antigénových testov. Samotné uznanie testov predpokladá na jar. "Je to otázka najbližších troch-štyroch týždňov," dodal.

Cieľom rokovaní je aj zrýchlenie vakcinácie a samotnej vakcinačnej stratégie, preto Európa chce celý proces zrýchliť. "Je pravda, že niektoré štáty ako Anglicko alebo Izrael sú rýchlejšie v očkovaní svojho obyvateľstva. Preto Európsky parlament tlačí na Európsku komisiu aby v spolupráci s farmaceutickými firmami doručila čo najrýchlejšie vakcíny do Európy teda aj na Slovensko," vysvetlil Šimečka. Najdôležitejšou otázkou je logistika k dostatočnému a rýchlemu prístupu vakcín k obyvateľstvu. 

Vakcinačný certifikát

Ďalšou veľkou témou je, čo nastane po očkovaní. Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus pred samotným samitom naznačil, že by ľudia mohli dostávať takzvaný vakcinačný certifikát, ktorý by umožňoval vstup do rôznych miest. Aj v tomto vidí Šimečka cestu len v jednotnom postoji Európskej únie. "Tu je opäť dôležité aby EÚ mala jednotnú spoločnú stratégiu aby to nebolo tak, že každý štát si to robí sám a všade sú pravidlá iné," povedal europoslanec.

Cieľom únie je zaočkovať 70% populácie, čo by mohlo spomaliť šírenie koronavírusu a tým umožniť voľné cestovanie. "Aj na tom samite sa ukázalo, že je veľký tlak na to, aby vznikli očkovacie pasy v rámci Schengenu. Ľudia, ktorí by boli zaočkovaní by mohli slobodne cestovať a iní nie. Toto bude ešte veľká téma a turistické destinácie na to veľmi tlačia. Ja si myslím, že to nebude také jednoduché a nemôžeme zároveň diskriminovať tých, čo očkovanie nemali," skonštatoval europoslanec. Zároveň si nemyslí, že by vstup do krajín bol podmienený výlučne certifikátom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy