Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Prezident Pellegrini chce na summite EÚ vyrokovať silné portfólio pre Šefčoviča
Zdielať na

Prezident Pellegrini chce na summite EÚ vyrokovať silné portfólio pre Šefčoviča

BRATISLAVA / Slovensko chce na summite EÚ vyrokovať silné portfólio pre Maroša Šefčoviča v budúcej Európskej komisii (EK), uviedol prezident SR Peter Pellegrini. Mimoriadne zasadnutie Európskej rady má rozhodnúť o najdôležitejších funkciách v EÚ. Prezident Pellegrini zastupuje Slovensko namiesto premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý rehabilituje po atentáte.

Priamo v Bruseli je reportér TV JOJ Richard Juriš:

Prioritou je presadiť čo najlepšiu pozíciu pre Šefčoviča, jedného z najskúsenejších členov exekutívy EÚ. Pellegrini zdôraznil, že chce pre Šefčoviča vyjednať silné a vplyvné portfólio, zachovať funkciu podpredsedu EK a získať silné ekonomické portfólio.

​Prezident Pellegrini pripomenul, že východná a stredná Európa sú v EÚ podreprezentované a že posledným predsedom Európskej rady z tejto časti Európy bol Donald Tusk.

Európska ľudová strana (EPP) chce druhý mandát predsedníčky Európskej komisie pre Ursulu von der Leyenovú. Najčastejším menom pre predsedu Európskej rady je António Costa z tábora európskych socialistov, zatiaľ čo európski liberáli očakávajú post pre zahraničné vzťahy pre estónsku premiérku Kaju Kallasovú.

Pellegrini sa chce pýtať Costu na jeho predstavu podpory Slovenska, keďže Costa bol jedným z tých, ktorí volali po pozastavení členstva Smeru-SD v Európskej socialistickej strane. Zdôraznil, že pozícia predstaviteľa zahraničnej politiky EÚ by nemala byť obsadená človekom s extrémnymi názormi, narážajúc na Kallasovú, ktorá je tvrdou kritičkou Vladimíra Putina. Ak by Kallasová funkciu získala, mala by sa podľa Pellegriniho správať ako eurokomisárka, nie ako estónska premiérka.

Prezident priznal, že bude rokovať o týchto dvoch menách, či už v zákulisí, alebo otvorene.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy