Skoro jasno
17°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
Čo bolo predmetom rokovania bezpečnostnej rady?
Zdielať na

Čo bolo predmetom rokovania bezpečnostnej rady?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na tlačovej konferencii bezpečnostnej rady sa hovorilo o procesných úkonoch, ktoré prebiehajú pri vyšetrovaní atentátu na Roberta Fica. Prokurátor Žilinka naznačil, že v prípade, že sa nazbiera viac dôkazov môže dôjsť k prekvalifikovaniu trestného činu. Predmetom diskusie bolo aj vyšetrovanie úniku informácií.

V krátkom čase by mal byť predložený návrh opatrení na zvýšenie ochrany ústavných činiteľov, ale aj štátu ako takého. Po stredajšom zasadnutí bezpečnostnej rady to avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Parlament by ich mohol schvaľovať na mimoriadnej schôdzi. Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že prvé návrhy budú posudzovať na budúcotýždňovej bezpečnostnej rade.

"Pôjde o súbor legislatívnych aj technických opatrení," načrtol Šutaj Eštok. Ako doplnil, v prvom rade chcú garantovať bezpečnosť obyvateľov SR. Pracovná skupina pod vedením Úradu vlády SR bude zbierať všetky návrhy od jednotlivých rezortov. Ako načrtol, malo by ísť o opatrenia v technickej sfére. Informoval tiež o snahe opätovne prepojiť databázy všetkých bezpečnostných zložiek. "Čo bolo z nepochopiteľných príčin v minulom období zrušené," podotkol. K aktuálnej bezpečnostnej situácii zasadalo v utorok (21.5.) aj Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC). Ako informoval Šutaj Eštok, stupeň teroristického ohrozenia zostáva rovnaký.

Súčasná právna kvalifikácia útoku na premiéra sa môže ešte zmeniť

Útok na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) sa vo vyšetrovaní v súčasnosti kvalifikuje ako obzvlášť závažný trestný čin vraždy v štádiu pokusu. Nie je však vylúčené, že sa právna kvalifikácia môže zmeniť.

Prokurátor Maroš Žilinka zdôraznil, že vyšetrovatelia pracujú pri objasňovaní okolností skutku s rôznymi verziami, preto sa i súčasná právna kvalifikácia môže zmeniť. "Ak sa v spoločnosti vynárajú otázky, prečo to nie je vedené ako trestný čin terorizmu, odpovedám, že je možné, že sa takto skutok prekvalifikuje, no len na základe výsledkov dokazovania," zdôraznil šéf prokuratúry.

Opätovne vyzval médiá na zdržanlivosť pri informovaní a komentovaní vyšetrovania. "Orgány činné v trestnom konaní robia všetky potrebné úkony na to, aby všetky súvislosti a okolnosti skutku boli objasnené," zdôraznil. Uistil tiež, že ak to dôkazná situácia dovolí, o stave vyšetrovania bude verejnosť informovaná. 

Ďalej vyhlásil, že všetky bezpečnostné zložky v štáte sú aj v bezprecedentnej situácii po atentáte na premiéra plne funkčné a plnia si svoje kompetencie. "To platí aj o prokuratúre," upozornil Žilinka, pričom dodal, že sa vedú vyšetrovania aj v prípadoch, ktoré majú súvis s atentátom, respektíve dianím, ktoré nastalo po ňom. Ide napríklad o podozrenia na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy