Zatiahnuté
19°
Bratislava
Vít
15.6.2024
Tragédia v horách: V Tatrách zahynul turista
Zdielať na

Tragédia v horách: V Tatrách zahynul turista

VYSOKÉ TATRY / Turista plánoval vystúpiť na Gerlachovský štít. Tento plán sa mu stal osudným.

​Počas utorka (21. 5.) bola Hasičskej záchranárskej službe nahlásená nezvestnosť muža (43), ktorý chcel sám vystúpiť na Gerlachovský štít. Bol v neustálom kontakte so svojou priateľkou, ale tá sa s ním od obeda nedokázala spojiť, preto okolo 18:00 hod. poskytla informácie o jeho približnom pohybe zaznamenanom mobilným telefónom záchranárom z Popradu, ktoré potvrdili, že sa turista v danej lokalite skutočne nachádzal.

"Poskytla nám celkom podrobné údaje, kam išiel a ktorou trasou mal ísť," potvrdil Miroslov Živčák, náčelník Hasičskej záchranárskej služby Vysoké Tatry.

Popradskí záchranári pri pátracej akcii pribrali na palubu vrtuľníka aj horských záchranárov z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry. " Zo vzduchu sa podarilo lokalizovať nezvestného pod Batizovskou próbou. Žiaľ, pri páde utrpel zranenia nezlučiteľné so životom," uvádzajú horskí záchranári.

Porušil viacero pravidiel

Turistovi sa s najväčšou pravdepodobnosťou stalo osudným pošmyknutie na snehovom poli. Niekoľko stometrový pád nemal šancu prežiť. Pri výstupe porušil viacero pravidiel, keďže šiel na Gerlach sám bez horského vodcu a v čase úplnej sezónnej uzávery. Na hlave mal mať prilbu a mal aj sedačku, ale to, či mal na nohách aj tzv. "mačky" nie je jasné, pretože topánky sa mu počas pádu vyzuli.

Telesné pozostatky muža boli napokon transportované do Starého Smokovca, kde ich prevzali príslušníci polície. Pôvodné informácie uvádzali, že išlo o muža českej národnosti. Záchranári napokon potvrdili, že ide o Slováka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy