Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Len 15-ročný chlapec zachránil pri útoku v Moskve stovku ľudí. Pracoval ako šatniar
Zdielať na

Len 15-ročný chlapec zachránil pri útoku v Moskve stovku ľudí. Pracoval ako šatniar

Zdroj: TASR

MOSKVA / Počas piatkového teroristického útoku v ruskom Krasnogorsku sa podarilo z tamojšej koncertnej haly evakuovať vyše 5000 ľudí. Agentúre TASS to povedal zamestnanec biznis centra Crocus City Hall, ktorého je sála súčasťou. Viac ako stovku ľudí z budovy vyviedol zadným vchodom 15-ročný Islam Chalilov, ktorý tam pracoval ako šatnár, napísali ruské médiá.

​137 mŕtvych a vyše 180 zranených

Jeden z najhorších teroristických útokov v modernom Rusku si podľa poslednej bilancie vyžiadal 137 mŕtvych a vyše 180 zranených, z ktorých 97 zostáva v starostlivosti lekárov, uviedol gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov. V obhorených sutinách koncertnej haly prebiehajú záchranné práce."Úlohou je odstrániť trosky a zabezpečiť, že pod nimi nezostali žiadne telá," uviedol gubernátor.

Počet mŕtvych ešte môže stúpnuť 

Ruské médiá predtým uviedli, že v koncertnej sieni je vyše 6000 sedadiel, pričom kapacita je väčšia v prípade, že sa počítajú aj miesta na státie pred pódiom. Koncert ruskej rockovej kapely Piknik, ktorá mala v piatok v Krasnogorsku hrať, bol vypredaný. "Päťtisíc ľudí bolo evakuovaných z budovy, hasiči pri požiari zachránili ďalších 100 ľudí z pivnice a zo strechy budovy," uviedol zamestnanec Crocus City Hall.

Časť vyviedol 15-ročný mladík

Pätnásťročný Chalilov portálu MSK1 povedal, že v šatni koncertnej haly pracoval, ako brigádnik zhruba rok. Služba mu v deň útoku začala o 16:00, asi štyri hodiny pred začiatkom streľby. Prvé hlasné rany označujúce začiatok útoku prisudzoval rozjareným návštevníkom koncertu, keď však videl ľudí utekajúcich o život, uvedomil si, že je niečo zle. "Pochopil som, že keď nič neurobím, zomriem ja aj mnoho ďalších. Priznám sa, že to bolo veľmi desivé," uviedol Chalilov, ktorý dav ľudí vyviedol von z koncertnej siene cez kancelárie smerom k budove Expa.

Koncertná sieň je súčasťou veľkého komplexu zahŕňajúceho nákupné stredisko, hotely, reštaurácie či kongresové priestory. Chalilov uviedol, že ako zamestnanec prešiel školením pre núdzové situácie. Vedel preto, "kam má ľudí odviesť, aby ich ochránil". Študent bol zo skupiny posledný, kto z budovy vyšiel, napísal server Meduza. "Nepovažujem sa za hrdinu, bolo to súčasťou mojej práce. Je lepšie sa obetovať, ako nechať stovky ľudí zomrieť," dodal Chalilov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy