Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Novelu trestných kódexov aj uznesenie ÚS zverejnili v Zbierke zákonov SR
Zdielať na

Novelu trestných kódexov aj uznesenie ÚS zverejnili v Zbierke zákonov SR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novelu trestných kódexov aj uznesenie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorým pozastavil účinnosť časti novely, zverejnili v pondelok 11. marca v Zbierke zákonov SR. Vyplýva to z legislatívneho portálu slov-lex.

Slovensko zatiaľ nezmierni tresty za korupciu, ekonomické trestné činy a neskráti premlčacie doby trestných činov. V Zbierke zákonov bolo v pondelok zverejnené rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý 28. februára pozastavil platnosť časti zmien trestného práva, ktoré vo februári schválil parlament. Verdikt sa stal záväzným po tom, ako bol oficiálne publikovaný. Naopak, Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zanikne k 20. marcu, túto časť novely Trestného zákona ústavní sudcovia nepozastavili.

​Spolu s rozhodnutím Ústavného súdu ministerstvo spravodlivosti zverejnilo v zbierke zákonov aj samotnú novelu Trestného zákonníka a ďalších zákonov, ktoré okrem opozície a prezidentky Zuzany Čaputovej kritizovali tiež inštitúcie Európskej únie.

Súd bude posudzovať, či zákony nie sú v rozpore s ústavou

Ministerstvo spravodlivosti publikovalo schválený zákon nezvyčajne až viac ako mesiac po tom, ako ho parlament schválil. Čaputová i opozičné strany, ktoré podali na Ústavný súd podnety na preskúmanie zákona, už skôr tvrdili, že ide o obštrukciu vlády v snahe obmedziť priestor pre rozhodovanie súdu o norme. Ústavný súd však na rozdiel od svojej predchádzajúcej praxe rozhodol o pozastavení platnosti časti trestnoprávnych zmien ešte predtým, ako bol balík zákonov publikovaný v zbierke. Teraz budú sudcovia posudzovať, či schválené zákony nie sú v rozpore s ústavou.

Podľa opozície hlavným cieľom schválených zmien trestného práva, ktoré vládna koalícia premiéra Roberta Fica pripravila a presadila v zrýchlenom režime a bez širšej odbornej diskusie, má byť dosiahnutie beztrestnosti stíhaných osôb s väzbami na terajšiu vládnu koalíciu. Obžalobe napríklad čelí poslanec Ficovej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Vláda naopak tvrdí, že trestné sadzby chce znížiť na úroveň európskych krajín a že ÚŠP je zaujatý. Práve ÚŠP vykonáva dohľad okrem iného nad vyšetrovaním káuz z doby skoršieho vládnutia Smeru-SD, pri ktorom boli obvinené alebo už odsúdené desiatky ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy