Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Politici reagujú na rozkmotrenie dvoch bratov Česka a Slovenska. Hrozí nám izolácia?
Zdielať na

Politici reagujú na rozkmotrenie dvoch bratov Česka a Slovenska. Hrozí nám izolácia?

Google News Button Sledovať správy

ŠLOVENSKO/ČESKO / Česká opozícia viní vládu, slovenská opozícia viní vládu. No, každý tú svoju. Prezidenti zas situáciu upokojujú. Rozkmotrenie dvoch bratov rezonovalo naprieč oboma krajinami. Rušenie spoločných projektov však vraj neprichádza do úvahy.

"Keď hodnotovo oslabíme zahraničnú politiku, môžeme strácať priateľov. Je mi ľúto, že sa to deje. Zo svojej pozície sa naďalej budem snažiť vzťahy medzi Slovenskom a Českom upevňovať," vyjadrila sa prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. 

Petr Pavel rozhodnutie kabinetu rešpektuje a takisto hovorí o výrazných rozdieloch v medzinárodnom vystupovaní oboch krajín. "Nevidím to ako trvalé prerušenie vzťahov, ja si myslím, že vzťahy medzi našimi krajinami majú určite hlbšie základy," uviedol prezident Českej republiky, Petr Pavel. So svojím predchodcom sa ale nezhodne. "Prerušenie česko-slovenských vzťahov je podľa môjho názoru hrubá politická chyba. Nikto nemôže diktovať vláde suverénnej zeme, ako sa má správať," skonštatoval bývalý prezident ČR, Miloš Zeman. 

​Brat nám ukázal zdvihnutý prst

Reakcie okamžite zaplavili celý československý mediálny priestor, opozičné strany kritikou nešetrili. Naše smerom k našej vláde. "Juraj Blanár ako šéf diplomacie, nielenže nedokáže hasiť problémy Roberta Fica, ale svojim konaním ešte pomáha zhoršovať renomé Slovenska v zahraničí," zhodnotil Branislav Gröhling, poslanec strany SaS. "Znevýhodňuje našu pozíciu v rámci Európskej únie, kde bol predseda vlády Fiala našim veľkým spojencom," ozrejmila europoslankyňa Miriam Lexmann.

"Náš väčší západný dlhoročný brat nám ukázal zdvihnutý prst a povedal, že toto sa nepatrí," uviedol Igor Matovič, predseda hnutia Slovensko. "Myslím, že tých ciest a spôsobov ako ukázať, že tento vzťah je silný, bez ohľadu na tento moment, je veľa," povedal Michal Šimečka, predseda strany Progresívne Slovensko. 

​Tento krok nie je úplne zastavenie spolupráce

No a české smerom k tej českej. "Je potrebné rešpektovať vôľu slovenských voličov vo voľbách, z ktorých vyšiel nedávny víťaz, a udržiavať so Slovenskom dobré vzťahy," vyjadril sa Tomio Okamura, poslanec snemovne parlamentu v ČR. "Vláda má plné právo nesúhlasiť s postup slovenskej vlády, ale nemá žiadny mandát lacným gestom zmraziť vzťahy so Slovenskom," vyjadril sa Karel Havlíček, podpredseda poslaneckej snemovne Českej republiky. 

Obe strany ale pripomínajú, že tento krok neznamená úplné zastavenie spolupráce českého úrady vlády s tým slovenským. Spoločné projekty dole Moravou pustiť nechcú.

Súvisiace články