Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Koalíciu čaká prvá veľká skúška. Presadenie novely trestného zákona môže skomplikovať spor Danko - Pellegrini
Zdielať na

Koalíciu čaká prvá veľká skúška. Presadenie novely trestného zákona môže skomplikovať spor Danko - Pellegrini

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR v utorok 30. januára odsúhlasil novelu Trestného zákona, ktorá ráta s úpravou trestných sadzieb i zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Odporúča ju schváliť s pozmeňujúcim návrhom podpredsedu výboru Tibora Gašpara. Minister spravodlivosti Boris Susko považuje pozmeňujúci návrh za dôkaz toho, že počúvajú výhrady opozície aj odborných kruhov. Opozícia hovorí o kozmetických úpravách. Výbor o novele diskutoval vyše piatich hodín.

Navrhuje znížiť hranice výšky škôd

Gašpar podľa svojich slov predkladá zmeny, ktoré nemenia podstatu novely, ale reflektujú na niektoré pripomienky. Oproti pôvodnému zneniu navrhuje znížiť hranice výšky škôd. Väčšia škoda by mohla byť napríklad stanovená namiesto pôvodného návrhu 35-tisíc eur na 20-tisíc eur, značná škoda z 350-tisíc eur na 250-tisíc eur. Zabrániť sa má úpravami podľa Gašpara aj tomu, aby ľudia dostávali napríklad za opakované drobné krádeže nepodmienečné tresty odňatia slobody.

Pozmeňujúci návrh znižuje aj hranice množstiev takzvaných mäkkých drog, ktoré bude možné uchovávať pre osobnú spotrebu. Ako zdôvodnil Susko, výhrady k tomu mali poslanci SNS i Smeru-SD. Gašpar podľa svojich slov reagoval aj na podnety od bežných občanov aj niektorých orgánov činných v trestnom konaní.

Zmeny v premlčacích lehotách návrh neobsahuje. "My považujeme to zníženie premlčacích lehôt za plne korešpondujúce s nastaveniami iných právnych predpisov Slovenskej republiky," skonštatoval Susko.

Podľa opozície ide o kozmetické úpravy

Podpredseda výboru Ondrej Dostál (SaS) považuje návrh novely za zlý a neopraviteľný. Pozmeňujúci návrh podľa Márie Kolíkovej prináša len kozmetické zmeny. "Nijakým spôsobom neriešia premlčacie lehoty, neriešia zásadne iné nastavenie trestných sadzieb," zdôvodnila. Upozornila tiež, že návrh obsahuje zmeny, ktoré sú úplne nové a majú vplyv na rozpočet. Ide napríklad o rozšírenie povinnej obhajoby na veľkú skupinu trestných činov.

Zástupkyňa výboru Lucia Plaváková opätovne kritizovala skrátené legislatívne konanie zákona. Poukázala aj na rozsah pozmeňovacieho návrhu, ktorý má 89 bodov. Zároveň jej chýba jasné zdôvodnenie predložených návrhov zmien. Poslanec Branislav Vančo zároveň namieta návrh na sprísnenie postihovania ľudí, ktorí sa dostali do kontaktu s ľahkými drogami.

Pozmeňujúce návrhy avizuje aj predseda opozičného KDH Milan Majerský. Aktuálne pozmeňujúce návrhy z dielne koalície označil za výsmech všetkým ľuďom na námestiach.

Klub SNS má o novele Trestného zákona rokovať v stredu (31. 1.). "Nateraz sme nemali žiadne jednoznačné rozhodnutie, že by sme prijatie týchto kódexov mali zablokovať," uviedol člen výboru Roman Michelko. Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) avizoval v diskusii na výbore reakciu k uzneseniu Európskeho parlamentu, ktoré kritizuje návrh novely Trestného zákona. O novele Trestného zákona budú poslanci rokovať na schôdzi, ktorá sa začína v stredu (31. 1.).

Súvisiace články