Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na juhu Slovenska sa objavila vtáčia chrípka. Potvrdili ju v komerčnom chove nosníc
Zdielať na

Na juhu Slovenska sa objavila vtáčia chrípka. Potvrdili ju v komerčnom chove nosníc

BRATISLAVA / Na farme pri Komárne musia pre výskyt vtáčej chrípky utratiť 40-tisíc sliepok. Ďalších 160-tisíc nosníc bude podliehať monitoringu. V okrese Komárno zaznamenali naposledy väčší výskyt vtáčej chrípky pred 7 rokmi.

Prístupovú cestu k chovu nosníc pri Zlatnej na Ostrove od rána strážili policajti. "Bola potvrdená prítomnosť vírusu vysoko patogénneho kmeňa vtáčej chrípky. Dnes (29. 1.) sme zahájili zvoz a sanáciu uhynutých zvierat," informoval Oskar Slivka riaditeľ Veterinárnej správy Komárno.

V komerčnom chove nosníc, ktoré produkujú násadové vajíčka, uhynulo od minulého týždňa do dnešného dňa 10-tisíc kusov hydiny. Veterinári potvrdili prítomnosť vysoko patogénneho kmeňa vtáčej chrípky H5N1. Na farme Nový Pavol chovajú v niekoľkých chovoch 160-tisíc nosníc. Ďalšie desiatky tisíc z prvého chovu musia do konca týždňa utratiť. "Zajtra sa začne s depopuláciou, de facto tam zostalo 30-tisíc zvierat," priblížil Slivka.

Aké sú príznaky nakazenia vtáčou chrípkou u zvierat a aké u ľudí sa dozviete TU:

Likvidovať budú aj násadové vajíčka, z ktorých sa už kuriatka nevyliahnu. Druhý chov vzdialený 400 metrov, s približne 80 tisíc operencami, bude monitorovaný. Tam sa zatiaľ neprejavil zvýšený úhyn hydiny. Zdrojom nákazy je pravdepodobne nepriame zavlečenie vírusu voľne žijúcimi vtákmi, ktoré sadajú nielen na mláky na poliach v tesnej blízkosti farmy.

Na rybníku v Čičove veterinári pozbierali viac ako 50 uhynutých labutí. "Teraz sme mali tuhšiu zimu, sú oslabené. Majú nedostatočný zdroj potravy a v tej zime sú náchylnejšie na tieto vírusové ochorenia, medzi nimi aj na vtáčiu chrípku," vysvetlil Viktor Cséry, zástupca riaditeľa RVPS Komárno.

To, či aj uhynuté labute z 15 kilometrov vzdialeného rybníka mali vtáčiu chrípku H5N1, rovnako ako nosnice na farme, bude známe v najbližších dňoch. "Na 99 až 100 percent môžem povedať, že infekcia prišla z divo žijúceho vtáctva. Je to potenciálne nebezpečie pre človeka - s nízkym potenciálom pre verejnosť, s vyšším potenciálom pre veterinárov a ošetrujúci personál," ozrejmil Slivka.

Veterinárna správa v Komárne vydala opatrenia pre chovateľov domácej hydiny v okruhu 10 kilometrov, a upozorňuje ľudí, aby sa nedotýkali uhynutých operencov a hlásili ich veterinárom.

Vtáčia chrípka bola tiež príčinou úhynu labutí pri obci Sekule:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy