Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vláda chce vypustiť aj "horalkové krádeže": Kontroverzný trestný zákon ide do finále
Zdielať na

Vláda chce vypustiť aj "horalkové krádeže": Kontroverzný trestný zákon ide do finále

BRATISLAVA / Kontroverzný trestný zákon, ktorý pozorne sleduje aj Európska komisia, ide do finále. Koalícia sľubuje, že zapracuje odborné pripomienky, tak aby Brusel prestal dvíhať obočie. Ich rozsah však zatiaľ nie je známy. A pribudli aj obavy, o tom, kto bude napokon mnohé trestné činy vyšetrovať. Hrozí totiž, že pri škode v hodnote luxusného bratislavského bytu, to bude len policajt z obvodného oddelenia.

Pozmeňujúce návrhy k novele TK vypracovalo Ministerstvo spravodlivosti a aj generálnej prokuratúry, zatiaľ sú však zahalené rúškom tajomstva. Mali by sa týkať korupcie či premlčacích lehôt. Z informácií, ktoré sme získali z právnického prostredia je možné, že kritizované trojročná lehota sa o niečo predĺži. Prehodnotiť sa majú aj výšky škôd, ktoré priamo vplývajú na prísnosť trestov a v hre sú aj vážnejšie postihy za usmrtenie chránených zvierat.

Zmeny sleduje aj Brusel

"Generálna prokuratúra poslala legislatívne podmienky k novelizácii TK. Viac informácií prinesieme v dohľadnej dobe," informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.  Aké zmeny napokon prejdú pozorne sleduje aj Brusel. Dotknú sa totiž aj európskej prokuratúry, ktorá vyšetruje napríklad šafárenie s eurofondmi či podvody s clom. Po zrušení špeciálnej prokuratúry jej pribudnú nové prípady, veľké množstvo ich však naopak zanikne.

"Budeme musieť zastaviť trestné stíhanie z dôvodu premlčania v takmer 30 percentách prípadov. Predbežne odhadujeme, že celková spôsobená škoda v týchto prípadoch presahuje 10 miliónov eur," ozrejmil Juraj Novocký, prokurátor európskej prokuratúry. "Máme záujem tieto veci vyriešiť a odstrániť akékoľvek pochybnosti ľudí," uviedol Peter Pellegrini, predseda NR SR. Robert Kaliňák zároveň dodáva, že by zmeny mali sedieť a mať zmysel v rámci európskych pravidiel. 

Dankovi sa návrhy nepozdávajú

"To je úplný amaterizmus, ja by som to nechal tak," odpovedal podpredseda parlamentu. Bývalý minister spravodlivosti upozorňuje, že okrem rizík ako sú skrátené premlčacie lehoty sa ministerstvo nevysporiadalo ani s tým, ako bude pristupovať k ľuďom, ktorí v potravinách opakovane ukradnú pár rožkov či keksy. "Navrhujeme aj vypustenie takzvaných horalkových krádeží, aby tie neboli trestným zákonom postihované. Máme tam stovky osôb vo výkone trestu, čo je absolútne neprimerané," uviedol bývalý minister spravodlivosti. 

Zmeny sa dotknú aj práce policajtov. Tí upozorňujú, že škody do 350 tisíc eur sa budú riešiť v takzvanom skrátenom konaní na obvodných oddeleniach, kde pracujú policajti bez vysokej školy. "Určite na to nie sú až tak školení, to je jedna vec a podľa mňa budú chýbať aj počty. Ak má vyšetrovateľ vysokú školu, určite nebude chcieť ísť na skrátené vyšetrovanie," pripustil bývalý riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Advokát upozorňuje aj na ďalší problém - nestihnú sa vyšetriť ani mnohé priestupky. Po dvoch rokoch od spáchania skutku budú tiež premlčané. "Najbližšie obdobie nás čaká to, že budeme počítať len straty. Budú sa zastavovať trestné konania, lebo budú premlčané a odstupovať, lebo budú priestupky. Môže to byť asi 10-tisíc prípadov, z ktorých sa stanú priestupky," uzavrel advokát Igor Rybár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy