Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
PROTEST: Umením sa dá bojovať proti nenávisti, teraz je to naopak. Nenávisťou sa bojuje proti kultúre
Zdielať na

PROTEST: Umením sa dá bojovať proti nenávisti, teraz je to naopak. Nenávisťou sa bojuje proti kultúre

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po novom roku sa na slovenských námestiach zhromaždili občania už po druhý krát, tentokrát už v 21 mestách. Ľudia stále nesúhlasia s postupmi vládnej koalície, úpravou trestných kódexov, rušenie inštitúcii, odvolávanie policajtov a po novom aj vyjadriť nesúhlas s vyjadreniami ministerky kultúry. V Bratislave sa ľudia zhromaždili opäť na Námestí SNP. Protest v Bratislave moderuje herečka Kristína Tormová. Na námestí je približne 30-tisíc ľudí.

​Prvý rečník Milan Majerský, predseda KDH

Už pred začiatkom protestu ľudia hromadne skandujú heslá "Dosť bolo Fica" a "Fico do basy". Milan Majerský sa ako prvý postavil ku mikrofónu a priniesol na pódium kópiu trestného zákona, ktorá prešla riadny konaním, a nie tým skráteným. Poďakoval všetkým ľuďom, ktorí pomáhajú v uliciach a stoja pri opozícii a opozícia sa tak bude naďalej snažiť o to, aby legislatíva v skrátenom konaní neprešla.

Spomenul aj Fera Mikloška, ktorý si prial byť medzi protestujúcimi ľuďmi, ale pre chorobu sa nemohol dostaviť. Ten sa prihlásil cez video, v ktorom spomínal na momenty nežnej revolúcie z roku 1989 a apeloval na ľudí, aby vydržali. Následne ľudia skandovali "Mafia do basy".

​Činnosť Ministerstva kultúry

Kristína Tormová sa naspäť dostala k slovu a uviedla, že je zhrozená z toho, čomu sa venuje Ministerstvo kultúry. "Umením sa dá bojovať proti nenávisti, teraz je to naopak. Nenávisťou sa bojuje proti kultúre," povedala Tormová. "Naša vláda trestá nesprávnych ľudí, ale upravuje zákony tak, aby oni neboli trestaní," dodala Tormová. Občania následne na námestí skandujú "Nebudeme ticho".

Na pódium po týchto slovách prišla zaspievať speváčka Katka Koščová, ktorá venovala pieseň mieru. Koščová sa pohoršuje nad tým, ako namiesto toho, aby vláda, prispievala na zveľaďovanie krajiny, systematicky ju rozvracia. "Žijeme v takej krajine, kde podpredseda parlamentu spôsobí nehodu, ujde z miesta činu a následne o 2 dni kandiduje na prezidenta," povedala Koščová o Andrejovi Dankovi.

"Umenie nemožno posudzovať podľa subjektívneho vkusu. Ministerka robí bezprecedentnú cenzúru umelcom," povedala o Martine Šimkovičovej, Ministerke kultúry. Demokracia nie je podľa Koščovej samozrejmosť a o slobodu sa musia ľudia starať a to tak, že ľudia prišli slušne vyjadriť nesúhlas s postupmi vlády.

Kultúra je o spájaní

Napriek tomu, že medzičasom začalo pršať, na pódium prišla Lana z Kyjeva, ktorá prekladala slová Kristíny Tormovej. Tá víta všetkých Ukrajincov na Slovensku. Chce sa poďakovať všetkým, ktorí taktiež chodia na protesty, a že aj im záleží na osude Slovenska. "Uvedomujete si krehkosť demokracie a slobody, o ktorú ste prišli, a o ktorú my teraz bojujeme," povedala Tormová a následne Lana preložila do Ukrajinčiny.

"Kultúra je dynamika. Je o rešpektovaní aj iných kultúr, je o slobode a má byť slobodná," povedala učiteľka z Ukrajiny, ktorá učí na umeleckej škole v Bratislave. Ministerka realizuje svoje rozhodnutia bez diskusie s verejnosťou a prostredníctvom sociálnych sietí. Kultúra sa tak ocitá na chvoste verejného a politického záujmu. Svojimi činmi tak potvrdzuje ministerka Šimkovičová svoju neschopnosť.

V dôsledku tohto je spísaná petícia na odvolanie Ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorú doteraz podpísalo 40-tisíc ľudí. "Záleží nám na kultúre a ľudských právach, preto nebudeme ticho," dodala učiteľka. 

Richard Sulík z SAS

Na úvod predseda strany SAS, Richard Sulík uviedol príklady toho, akými spôsobmi chce vláda pozmeniť trestný zákon."Tento hanebný zákon priniesol Susko, ale písali ho obvinení advokáti. Mafia si pre seba pripravila trestné právo," povedal Sulík. "Slovensko čaká najväčšia amnestia zločincov v histórii," upozornil Sulík. Zo Slovenska sa tak podľa Sulíka stane krajina zločincov a Robert Fico bude ich obhajcom.

Robert Sulík apeluje na ľudí, aby spoločne stiahli zmenu trestného zákona, ktorá nesmie prejsť bez pripomienkového konania. Jasne sa aj vyjadrila prezidentka Zuzana Čaputová, pretože je neobvyklé, aby prezident sa vyjadroval ku pripravovaným zákonom.

Ľudia skandujú "Podržtaška", keď začína Sulík spomínať Petra Pellegriniho, ktorý sa súkromne stretol s Marošom Žilinkom, a spolu podľa Sulíka idú naprávať zákon s generálnym prokurátorom. "Je to hanba čo táto promafiánska vláda stvára," dodal Sulík. Jasné vyjadrenie nesúhlasu je podľa Sulíka dávanie najavo vláde, že Slovákom nie je jedno, čo sa v krajine deje. Občania na námestí ďalej skandujú "Nebudeme ticho". 

Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska

Ako posledný rečník na pódium prišiel predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka, ktorý energeticky vyhlásil, že na námestí je 26-tisíc ľudí. Označuje koalíciu za slabú, ktorá nečakala odpor ľudí, ktorí sa vedeli zjednotiť na námestiach.

"Všetci tu sme rôzni, ale všetkých nás spája láska k Slovensku. Všetkých nás spája odhodlanie bojovať za Slovensko a prídeme vždy keď to bude treba," vyhlásil Šimečka. Za ten čas Slovensko získalo podporu aj 500 poslancov Európskeho parlamentu. "Celá Európa sleduje náš boj za právny štát a demokraciu," povedal Šimečka. Ľudia následne skandujú "Ďakujeme". 

Európsky poslanci odkazujú Robertovi Ficovi, že ak to, čo sa na Slovensku deje nezastaví, Slovensko príde o eurofondy. Šimečka označil Roberta Fica za opitého mocou. "Musíme ešte viac na nich zatlačiť. Aj v parlamente, aj v uliciach," dodal Šimečka. Ľudia začali následne skandovať "Slovensko si nedáme". "Sme silná sebavedomá spoločnosť. Sme suverénny národ. Zistia to tak, ako to pred nimi zistil Mečiar," povedal Šimečka. "Vezmeme si Slovensko naspäť," vyhlásil nakoniec. Celý protest skončil štátnou hymnou v podaní Katky Koščovej.

Ďalšie mestá, v ktorých sa konajú protesty:

  • Bratislava, Námestie SNP
  • Košice, Dolná Brána
  • Nitra, Pešia zóna
  • Žilina, Hlinkovo námestie
  • Banská Bystrica, Námestie SNP
  • Trenčín, Štúrovo námestie
  • Prešov, Hlavná ulica - pred MsÚ
  • Trnava, Trojičné námestie
  • Považská Bystrica, Dom kultúry
  • Lučenec, Námestie republiky
  • Martin, socha Jánošíkovej družiny
  • Spišská Nová Ves, Radničné námestie
  • Levice, Námestie hrdinov
  • Prievidza, Námestie slobody
  • Piešťany, Námestie slobody

Súvisiace články

Najčítanejšie správy