Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Chystáte sa na hory? V týchto oblastiach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo
Zdielať na

Chystáte sa na hory? V týchto oblastiach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

VYSOKÉ TATRY / Nebezpečenstvo spustenia lavín zvýšil nový napadaný sneh a nekončiaca zima. Horská záchranná služba vyhlásila druhý až tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej škály. Vo Vysokých a Západných Tatrách vzniklo lavínové nebezpečenstvo.

Výstrahy druhého stupňa

Na Stredných beskydách nad pásmom lesa je povrch snehu miestami tvrdý až zľadovatelý, kde ľuďom hrozí nebezpečenstvo úrazu. Na turistiku je tak potrebný kompletný zimný výstroj. Platí tak výstraha druhého stupňa lavínového nebezpečenstva.

Na pohorí Veľká Fatra vo vyšších polohách sa nachádza súvislá vrstva snehu, ten je tvrdý až ľadový, hrozí riziko pošmyknutia. Podobne sú na tom aj Nízke TatryNad pásmom kosodreviny je povrch snehu taktiež miestami tvrdý až zľadovatelý. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený TZCH (turisticky značkovaný chodník) z Ludrovej na Salatín. Ďalej Horská záchranná služba varuje turistov, že niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi.

Výstrahy tretieho stupňa

Vo Vysokých Tatrách nad pásmom kosodreviny je povrch snehu miestami tvrdý až zľadovatelý, takže turistom hrozí nebezpečenstvo úrazu. Na turistiku je taktiež potrebný kompletný zimný výstroj. Chata Plesnivec je do júna 2024 čiastočne uzavretá. Prevádzka chaty je len počas víkendov. Za Hrebienkom je strhnutá časť chodníka, hrozí ďalší zosuv. Vstup na tento chodník je preto len na vlastné riziko. Obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty. Modrý chodník v Pieninskom národnom parku z Lesnice cez sedlo Cerla do Kláštora je ťažko priechodný.

Západné Tatry sú na tom rovnako čo sa týka stavu zľadovatených chodníkov. Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený krami). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Niektoré úseky chodníkov v Malej Fatre sú pokryté súvislou vrstvou ľadu. Nad pásmom lesa je povrch snehu miestami tvrdý až ľadový. Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy