Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rudolf Schuster, prvý priamo zvolený prezident oslavuje 90. narodeniny
Zdielať na

Rudolf Schuster, prvý priamo zvolený prezident oslavuje 90. narodeniny

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Najhoršie je to, keď človek ide hore a zabudne, že prišiel zdola. Toto je jeden z výrokov bývalého prezidenta Rudolfa Schustera. Prvý priamo volený prezident sa dnes dožíva 90-tich rokov. Pri tejto príležitosti v budove historickej košickej radnice zriadili pracovňu s jeho menom. A hoci od jeho primátorovania uplynulo už viac ako 20-rokov, dodnes je tam niekoľko zamestnancov, ktorým vtedy šéfoval.

​Nielen jeho knihy ale aj táto Hlavná ulica v Košiciach nesie jeho rukopis. Ešte v roku 1998 sa po nej Rudolf Schuster prechádzal ako primátor. Už o rok neskôr sídli v Prezidentskom paláci v Bratislave, čoby prvý občanmi volený prezident.

Cestovateľ, zberateľ, diplomat, kameraman, spisovateľ, dramatik, umelecký fotograf, politik a štátnik. Všestranný človek, ktorý neváhal dirigovať aj filharmóniu. A keď bolo treba aj robotníkov pri rekonštrukcii centra mesta. Košický magistrát viedol v časoch bývalého i súčasného režimu. V prítomnosti súčasného i bývalých primátorov dnes oficiálne v historickej budove radnice otvorili pracovňu Rudolfa Schustera. Pozdraviť svojho bývalého šéfa prišli aj zamestnanci, ktorí tu pracujú dodnes.

Bývalý prezident je vášnivým cestovateľom

"Vyžadoval od svojich podriadených, aby boli presní, aby mali informácie vždy po ruke," povedala Marta KAžimírová, pracovníčka Košického magistrátu. "Je to veľmi inšpiratívny človek. Nie je to len prezident a len primátor. On má veľa darov, ktoré bežný človek nemá," povedal Jaroslav Poláček, primátor mesta Košice. "Najhoršie je to, keď človek ide hore a zabudne, že prišiel zdola," povedal Rudolf Schuster, bývalý prezident SR

Bývalý prezident pri svojich cestách zažil aj to ako sa porcuje obrovská veľryba. A stretol sa tiež s uspávačom medveďov. Stále sa však tešil na návrat domov. I keď, jedna krajina mu predsa len okrem tej domoviny učarovala. Najväčšou oporou mu bola manželka, ktorá pri ňom stála i v tých najhorších časoch, keď jeho život visel na vlásku. Pri spomienke na ňu sa neubránil slzám. "Ona bola z Oravy a tam sú dobrí ľudia. Keď máte také zázemie tak viete byť úspešní," spomína na svoju manželku bývalý prezident. 

Ku gratulácia sa pridali aj politickí predstavitelia

Energia a vitalita Rudolfa Schustera je obdivuhodná a stále inšpirujúca. V blahoželaní bývalému prezidentovi, ktorý vo štvrtok 4. januára oslavuje 90. narodeniny, to zdôraznila súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová."Prajem mu z celého srdca najmä pevné zdravie, veľa lásky od najbližších a ešte veľa dobrodružných cestovateľských zážitkov. Všetko najlepšie, pán prezident Schuster," napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa pridal ku gratulantom bývalému prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi. "Bravó, pán prezident Schuster, k tvojmu celoživotnému výkonu," napísal Fico na sociálnej sieti, pričom zároveň priznal, že "súperiť s celoživotným elánom a pracovitosťou Rudolfa Schustera je prakticky nemožné". Exprezidentovi zaželal ešte veľa aktívnych rokov. "Pripájam sa k určite nekonečnému radu blahoželajúcich z celého Slovenska a zahraničia, aby som do Košíc zaslal želania len toho najlepšieho," napísal ďalej premiér.

Rudolf Schuster významne prispel k rozvoju našej štátnosti v čase integrácie a Slovensko mu za veľa vďačí. Pripomenul to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). "Dnes prajem krásne 90. narodeniny Rudolfovi Schusterovi, bývalej hlave nášho štátu. Je to šťastná udalosť a teším sa, že sa pán prezident dožil takého vysokého veku," napísal šéf NR SR na sociálnej sieti. Osobitne si váži najmä politickú skúsenosť a slušnosť Schustera, ktoré sú pre výkon prezidentského úradu dôležité.

Rudolf Schuster bol druhým prezidentom Slovenskej republiky a zároveň prvým, ktorého si zvolili občania v priamej voľbe. Inaugurovaný bol 15. júna 1999 a päťročné funkčné obdobie ukončil 15. júna 2004. Pôsobil tiež ako primátor Košíc, počas Nežnej revolúcie v roku 1989 sa stal prvým ponovembrovým predsedom slovenského parlamentu.

Rozhovor s Rudolfom Schusterom o jeho unikátnej zbierke lietadiel si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články