Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Exminister Gábor Gál čelí obžalobe. Mal byť súčasťou korupčnej siete
Zdielať na

Exminister Gábor Gál čelí obžalobe. Mal byť súčasťou korupčnej siete

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalý minister spravodlivosti Gábor Gál sa postaví pred súd. Prokurátor podal na neho a ďalšieho muža obžalobu. Tá sa týka prijatia a tiež poskytnutia úplatku. Dvojica mala byť v minulosti súčasťou korupčnej siete na pozemkovom fonde. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

​Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie exministrovi Gálovi ešte vlani. Dôvodom mala byť korupcia v súvislosti so Slovenským pozemkovým fondom. Podľa medializovaných informácií malo ísť o úplatok 50-tisíc eur. V prípade mali figurovať finančník Martin Kvietik a advokát Ján Gajan. Práve ten mal ešte vtedajšiemu poslancovi Gálovi odovzdať úplatok za kladné rozhodnutia pozemkového fondu vo veci odblokovania pozemkov pre jeho firmu.

V tom čase Gábor Gál na obvinenie pre agentúru TASR zareagoval takto: ,,Predmetné uznesenie v súvislosti s mojou osobou sa absolútne nezakladá na pravdivých informáciách. Nie je to prvýkrát, keď o mne kolovali rôzne informácie od takzvaných kajúcnikov, ktoré sa po riadnom prešetrení potvrdili ako vymyslené."

S paragrafom 363 neuspel

Proti obvineniu podal sťažnosť. No neuspel ani s paragrafom 363. Rok a pol od vznesenia obvinenia má exminister Gál na krku obžalobu pre zločin prijatia úplatku ako aj podplácania. "V súvislosti s úplatkami s poskytnutými a prijatými za prednostné a urýchlené schválenie nájomných zmlúv na pozemky v okrese Dunajská Streda," uviedla Zuzana Drobová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Podľa obžaloby bol v jednom prípade poskytnutý úplatok vo výške 120-tisíc eur a v druhom išlo o vyžiadanie úplatku vo výške 50-tisíc eur. Priestor na vyjadrenie sme poskytli aj Gáborovi Gálovi. Túto možnosť ale zatiaľ nevyžil.

Na pochybné zmluvy upozorňoval Igor Matovič už v roku 2019

V novembri 2019 Igor Matovič upozorňoval na pochybnú zmluvu o prenájme pôdy, v ktorej sa mali ľudia napojení na exministra spravodlivosti sporne dostať k pôde. "Firma, ktorá predtým bola zapísaná niekde v Žiline, potom sa premenovala a zhodou okolností je nejak príliš blízko ku Gáborovi Gálovi, alebo k ľuďom, ktorí sú príliš blízko ku Gáborovi Gálovi," povedal Igor Matovič, predseda hnutia Slovensko. V prípade, že by súd exministrovi Gálovi dokázal vinu tak hrozí, že okrem slobody príde aj o svoju advokátsku licenciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy