Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Prvý väčší rozkol v koalícii: Dôvodom je cyklotrasa
Zdielať na

Prvý väčší rozkol v koalícii: Dôvodom je cyklotrasa

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V novovzniknutej koalícii prichádza k prvému väčšiemu rozkolu. Nejde pritom o rozpočet či plnenie predvolebných sľubov. Ale o zmenu cestného zákona z dielne smeráckych poslancov Jána Mažgúta a Erika Kaliňáka. Tí chcú docieliť, aby ministerstvo rozhodovalo o dopravných zmenách v rámci samospráv na Slovensku. Podľa cykloaktivistov ide o Mažgútov problém s cyklotrasou na nábreží Bratislavy. O jeho legislatívnej ambícii pritom nevedeli ani kolegovia.

Poslanec Smeru pre voľbami kritizoval výstavbu tejto cyklotrasy na Vajanského nábreží z dielne bratislavského magistrátu. Podľa predloženého návrhu má mať ministerstvo dopravy kontrolnú právomoc najmä v prípade zmien organizácie dopravy, ktoré môžu negatívne ovplyvniť plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky. Podľa cyklokoalície je návrh zákona reakciou na túto cyklotrasu a preto dostal názov Lex Vajanského.

"V praxi sa vytvára nový nejasný stav už len rôznym výkladom nejasnosti premávky," informoval prezident Cyklokoalície Dan Kollár. "Prijímať generálnym zákonom, že chcem to riešiť z úrovne moci, je veľmi náročné a ťažké a neviem si to predstaviť," komentoval Ján Ferenčák, poslanec NR SR a primátor Kežmarku.  

Plánovanú zmenu zákona kritizujú aj samotné samosprávy, ktoré navyše upozorňujú, že štát už dnes má dohľad nad zmenami v doprave. A to prostredníctvom dopravných inšpektorátov. "Snažia sa prostredníctvom novely zákona o pozemných komunikáciách spôsobiť Bratislave problém a neuvedomujú si, že spôsobujú problém všetkým obciam a mestám na Slovensku," uviedol prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Mažgút nevylúčil, že za jeho návrhom je práve spomínaná cyklotrasa. O tom, že zdanlivo svoj lokálny problém chce legislatívou preniesť na celé Slovensko, netušili viacerí jeho kolegovia, ktorí návrh zrejme nepodporia. "Moje informácie sú diametrálne odlišné," povedal Ján Mažgút, poslanec NR SR za stranu Smer-SD.

"Nehovoril by som tomu rozkol v koalícii, ale skôr treba naozaj apelovať na primátora Bratislavy," ozrejmil poslanec Jaroslav Baška. "Sú tu ešte krátko, musia si uvedomiť, že musia všetky zákony, ktoré chcú presadiť, odkonzultovať s odborníkmi a koaličnými partnermi," opísal Vladimír Ledecký, poslanec strany SaS. "Tá koalícia vôbec nie je taká stabilná, ako sa navonok tvári, toto nie je v skutočnosti prvý spor, len sú šikovnejší na rozdiel od nás, že vedia si tie svoje konflikty schovať pod dekou," ukončil poslanec z hnutia Slovensko Gábor Grendel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy