Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Budeme mať nový volebný systém? Zmenu by pravdepodobne podporila aj opozícia
Zdielať na

Budeme mať nový volebný systém? Zmenu by pravdepodobne podporila aj opozícia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / KOMÁRNO / Strana Hlas chce zmenu volebného systému. Plánuje zrušiť jeden volebný obvod a voľby presunúť viac do regiónov. Navrhuje totiž, aby mal každý okres alebo kraj zástupcu v parlamente. Táto snaha je aj v Programovom vyhlásení vlády. Výsledok by sa mal ukázať priamo v pléne parlamentu, kde by bolo 150 poslancov z celého Slovenska, a menej tých bratislavských. Opozícia to kritizuje, s výnimkou KDH.

"Našou snahou je na úrovni vlády začať veľmi serióznu diskusiu o tom, ako zmeniť jeden volebný obvod, ktorý na Slovensku máme ako Mečiarov dar," informoval Michal Kaliňák, člen strany Hlas-SD a expert na samosprávu. Medzi koaličnými stranami panuje v tejto súvislosti zhoda. Vláda je už dokonca pripravená zriadiť aj expertnú skupinu, ktorá vyhodnotí alternatívy zmien volebnej legislatívy pre voľby do národnej rady. Ich cieľom je zmeniť počet volebných obvodov. Či by ich bolo ako 79 okresov alebo ako 8 krajov, ešte nevedia.

"V tejto chvíli sa ako ideálne ukazuje rozdeliť volebný obvod a parlament na dve skupiny. Jedna skupina by bola volená ako doposiaľ a druhá skupina poslancov by bola volená na úrovni okresov alebo teda regiónov," dodal Michal Kaliňák. Proces zmeny je ale ešte na začiatku. "Zatiaľ počkajme. Následne, ako to bude vyzerať, je asi na ďalšiu komunikáciu," povedal poslanec NR SR Ján Mažgút. "Ja som to ešte nepostrehol ako tému," vyjadril sa Andrej Danko, predseda strany SNS. Naopak, opozícia na to reaguje citlivo. Férovú debatu ale niektorí prijímajú.

"To je iba finta na to, ako získať viacej hlasov, ako im nadelia ľudia. To je koniec demokracie, keď takéto niečo by sa Pellegrinimu a spol. podarilo," komentoval Igor Matovič, predseda strany SLOVENSKO (bývalé OĽaNO a priatelia). "Ak je to robené účelovo, politicky, s cieľom zabetonovať sa vo funkcii, ako sa to udialo v Maďarsku, tak toto odmietam," uviedla Vladimíra Marcinková zo strany SaS. "Niečo by to asi chcelo, ale v akej forme a kedy, to je na diskusiu. Ale zasa ja sa nechystám hlasovať so Smerom. A aby sme to teda ešte viac nedokrútili," ozrejmil Alojz Hlina, poslanec strany SaS.

"To naozaj nie je zábava. To je vec, ktorá ak sa otvorí, tak môže naozaj rozkývať aj tie volebné výsledky, aj tie prepočty na mandáty," avizoval Martin Dubéci, poslanec NR SR za stranu PS. "Sú strany, ktoré majú dostatočne kvalitné zastúpenie aj v samotných regiónoch na Slovensku. A sú takzvané výťahové strany, ktorých je tak tri a pol. Takže pre tých to môže znamenať problém," dodal Ján Mažgút.

Ako by to vyzeralo?

Pre príklad, ako by to vyzeralo, ak by Slovensko pri parlamentných voľbách bolo rozdelené na jednotlivé obvody, nemusíme ísť ďaleko. Stačí sa pozrieť na susedné Maďarsko. Vládna strana v Maďarsku už tretie volebné obdobie získava pri parlamentných voľbách ústavnú väčšinu. Predseda Hlasu Peter Pellegrini tvrdí, že takáto zmena volebného systému je vyššou úrovňou demokracie. Priznáva však, že na to treba ešte širokú odbornú aj politickú diskusiu. A nielen to. Aj ústavnú väčšinu v parlamente. Keďže ide o ústavnú zmenu. Tu ale ponúka svoje hlasy opozičné KDH.

"Sme jediná krajina EÚ, ktorá má jeden jediný volebný obvod a toto sa určite musí zmeniť. Je to náš program a to, čo je náš program, podporíme," informoval Milan Majerský, predseda strany KDH. A pozitívne to vidí aj politológ. "By som súhlasil skutočne s tým, že ak by sa posunula právomoc vyberať si kandidátov aj z jednotlivých regionálnych celkov. Môže to byť napr. 8 volebných krajov, tak by sa tá demokracia k tomu občanovi určite viac priblížila, než ako to je dnes," komentoval politológ Radoslav Štefančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy