Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vyhrala súd so štátom. Ten ju zažaloval, lebo odmietla zaplatiť za jedlo v karanténnom zariadení
Zdielať na

Vyhrala súd so štátom. Ten ju zažaloval, lebo odmietla zaplatiť za jedlo v karanténnom zariadení

NÍZKE TATRY / 91 eur bolo takmer dva roky príčinou sváru medzi právničkou z Popradu a štátom. Slovenská republika ju zažalovala za to, že odmietla zaplatiť za jedlo v karanténnom zariadení v Nízkych Tatrách. Prípad skončil na popradskom okresnom súde, kde padol verdikt.

"Priznám sa, že som mala veľké pochybnosti ako to dopadne lebo človek nikdy nevie," reagovala žalovaná štátom Slavomíra Henčeková.

V roku 2020 sa právnička Slavomíra vracala domov z Nemecka z hraničného priechodu Kitsee, ale putovala priamo do štátnej karantény a v Demänovskej doline strávila 8 dní. Neskôr jej domov prišla faktúra za stravu. Mala zaplatiť 91 eur. Odmietla a spor skončil na súde. Štát ju zažaloval. Ale ona sa nevzdala. "Sme si nič neobjednali. Nikto nás ani len neinformoval, koľko to bude stáť, či to bude niečo stáť. Nikto nám nedal nič podpísať. Nikto nám nedal na výber, že či tú stravu vôbec chceme," vysvetlila svoje rozhodnutie Slavomíra. Štát prehral súd so ženou, ktorá je presvedčená o tom, že náklady za stravu v štátnej karanténe boli vymáhané protiprávne. Celkovo bolo počas karantény vystavených viac ako 17 tisíc faktúr, z toho je neuhradených približne 2 000 z nich. "Iní ľudia tam nemali platiť 91 eur, ale mali platiť stovky až tisíce. Tak v tých prípadoch už ide naozaj aj o tie peniaze, ale mne išlo naozaj o ten princíp, aby sa to konečne rozhodlo ako to malo byť," konštatovala Slavomíra. Na prvstupňovom súde žalovaná právnička vyhrala, štát ma podľa rozsudku zaplatiť aj súdne trovy, tie zrejme prevýšia žalovanú sumu. Či sa proti rozsudku odvolajú, sme sa nedozvedeli. "Ministerstvo vnútra sa nebude vyjadrovať k súdnemu konaniu, ktoré nebolo právoplatne skončené," napísali z ministerstva. Slavomíra pomáhala a je ochotná pomôcť aj ostatným repatriantom, ktorí sa pustili do boja podobne ako ona. "Ale treba si to vždy zvážiť, aké sú aj tie šance, aké sú náklady, lebo človek to nemusí vždy vyhrať a nakoniec toho môže zaplatiť viac než o koľko tam išlo," odkázala Slavomíra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy