Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Fico opäť nešetril mimovládky. Plánuje ich označiť za zahraničných agentov
Zdielať na

Fico opäť nešetril mimovládky. Plánuje ich označiť za zahraničných agentov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico opäť nešetril mimovládne organizácie. Po novom ich plánuje označiť za zahraničných agentov a to v prípade, ak majú peniaze aj zo zahraničia. Budúci premiér sa odvoláva na americký zákon. Podľa odborníkov však ten nemá nič spoločné s cieľom budúcej vlády a skôr by sa podobal ruskému zákonu, ktorého cieľom je umlčať kritické organizácie.

"Skončila sa éra, keď v tejto krajine vládli mimovládne organizácie," vyhlásil Robert Fico, predseda strany Smer-SD. Budúci premiér tak rétoriku nemení ani po voľbách. "Ten zákon hovorí, že pokiaľ pôsobia mimovládne organizácie na území Slovenskej republiky a sú financované zo zahraničia, musia mať označenie zahraničný agent," uviedol Fico.

​Podľa politológa Fico značne kopíruje Orbána. "Je to vo veľkej miere kopírovanie politiky, ktorú smerom k mimovládkam vedie maďarský premiér Viktora Orbán," priblížil politológ Jozef Lenč. Fico sa pri návrhu odvoláva na americký zákon. "Doslova by som preložil zákon, ktorý platí v Spojených štátoch amerických," povedal.

V USA takýto zákon skutočne platí

V USA takýto zákon skutočne platí a prijali ho ešte pred druhou svetovou vojnou. V tom čase bol ale namierený proti šíreniu nacistickej ideológie z Európy do Spojených štátov. Dnes má vraj iný ciel. "Ten americký zákon je namierený priamo proti lobistom, ktorí sú priamo namierení na nejaké vlády," ozrejmila Zuzana Petková, riaditeľka nadácie Zastavme korupciu. "Odporúčam mu naštudovať si anglický jazyk, lebo agent v angličtine neznamená to, čo agent v jazyku slovenskom. Ten význam je úplne inde. On len zneužíva to, čo robí Putin," uviedol bývalý minister obrany Jaroslav Naď.

Ficov návrh podľa odborníkov pripomína skôr Putinov zákon

Odborníci tak hovoria, že Ficov návrh by kopíroval skôr Putinov zákon. "Ten zákon, ktorý prezentuje Fico, mi príde ako kópia toho ruského zákona, ktorý má slúžiť na likvidáciu tých, ktorí nie sú po vôli," priblížila Petková.

Na Slovensku máme zhruba 60-tisíc mimovládok rôzneho druhu. Ich fungovanie je u nás od roku 2021 pod drobnohľadom. Register všetkých neziskových organizácií eviduje kedy vznikli, kde sídlia aj to, kto ich založil. "Kto je za nami, aký dar máme aj v akej výške. Sú ale aj také organizácie, ktoré transparentné financovanie nemajú. Práve voči nim aj Európska únia zvažovala prijať podobný zákon, aký spomína Fico. To sú rôzne finančné toky, ktoré pritekajú z Číny a z Ruska," vysvetlila Petková.

Kto bude označovaný ako zahraničný agent je otázne

A tak je otázne, kto by napokon bol označovaný za zahraničného agenta. "Zatiaľ si to nevieme predstaviť v praxi, lebo nič konkrétne nevieme. Je možné, že tie, ktoré slúžili záujmom Moskvy, budú mat zdroje z domácich peňazí. Tí, ktorí budú kritizovať, budú označovaní za zahraničných agentov," uviedol Lenč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy