Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mimoriadnu schôdzu k nelegálnej migrácii ani na druhý pokus neotvorili. Neprezentoval sa dostatok poslancov
Zdielať na

Mimoriadnu schôdzu k nelegálnej migrácii ani na druhý pokus neotvorili. Neprezentoval sa dostatok poslancov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci NR SR neotvorili mimoriadnu schôdzu k nelegálnej migrácii, ktorú inicioval Smer-SD s podporou Hlasu-SD. Schôdzu sa poslanci pokúsia opäť otvoriť v stredu, 20. septembra, o 9. hodine. V utorok sa totiž ani na druhý pokus v rokovacej sále neprezentoval dostatok poslancov, parlament preto nebol uznášaniaschopný.

​Mimoriadnu schôdzu iniciovala strana Smer-SD s cieľom zaviazať vládu k obnove kontrol na hraniciach s Maďarskom. Žiada, aby vláda nariadila dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom v rozsahu a spôsobom zabraňujúcim prechodu nelegálnych migrantov cez túto vnútornú hranicu. Na tento účel by mala zabezpečiť dostatočné sily a prostriedky príslušných útvarov Policajného zboru a Ozbrojených síl SR.

Podľa Fica si bývalá koalícia neželá rokovať o situácii s nelegálnou migráciou

V rokovacej sále Národnej rady SR bolo v utorok podstatne viac poslancov, ako sa reálne na mimoriadnej schôdzi prezentovalo. Bývalá koalícia si však neželá rokovať o bezpečnostnej situácii spojenej s nelegálnou migráciou, pretože nevie, čo s tým má robiť. Vyhlásil to šéf Smeru-SD Robert Fico. Zopakoval, že vláda vydáva nelegálnym migrantom potvrdenia v rozpore so zákonom. Upozornil, že opatrenia voči situácii s migráciou začína zavádzať Rakúsko i Nemecko.

Smer-SD opakovane kritizuje vládu za nezvládanie situácie s nelegálnou migráciou. V uplynulých týždňoch sa už usiloval o rokovanie na mimoriadnej schôdzi k tejto téme, parlament vtedy nebol uznášaniaschopný.

SaS považuje schôdzu k nelegálnej migrácii za predvolebnú kampaň

Strana SaS považuje mimoriadnu schôdzu NR SR iniciovanú Smerom-SD k nelegálnej migrácii za predvolebnú kampaň. Poslanci za SaS preto nepodporili v utorok jej otvorenie. Skonštatoval to šéf SaS Richard Sulík. Za jediné funkčné riešenie situácie s nelegálnou migráciou považuje Sulík ochranu hranice s nasadením vojakov, pokiaľ polícia nestíha. Treba tiež podľa neho intenzívne rokovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o tom, aby bola opätovne riadne chránená maďarsko-srbská hranica.

Táto schôdza by nič nevyriešila, bola by len ďalším divadlom, tvrdí Šipoš

Parlamentná schôdza k problematike zavedenia kontrol na slovensko-maďarskej hranici by nič nevyriešila, bola by len ďalším divadlom. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš to povedal v zdôvodnení, prečo hnutie nepodporilo otvorenie schôdze iniciovanej Smerom-SD. Obnovenie kontrol na hraniciach s Maďarskom by podľa poslanca Mareka Šefčíka (OĽANO) spôsobilo hodinové zdržania. Zdôraznil, že je potrebné kontrolovať vonkajšiu Schengenskú hranicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy