Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Výziev je veľa, podpisov málo. Aký osud čaká Borisa Kollára?
Zdielať na

Výziev je veľa, podpisov málo. Aký osud čaká Borisa Kollára?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Keď príde reč na Barboru Richterovú a priznanie, že jej uštedril pár faciek, Boris Kollár rýchlo stráca nervy. V parlamentných kuloároch sa diskutuje, či by pre hriechy minulosti nemal stratiť aj post predsedu. Viacero politických konkurentov, vrátane jeho predchodcu, ho vyzýva, aby vyvodil zodpovednosť, no potrebný počet podpisov na jeho odvolávanie stále zozbieraný nie je. Chrbát bývalému koaličnému partnerovi drží Igor Matovič a podpis zatiaľ nepridal ani Richard Sulík.

​Hneď na druhy deň po tom, ako sa Boris Kollár v priamom prenose priznal k domácemu násiliu, sa začali v parlamente objavovať hlasy, že by mal z čela parlamentu odísť tak rýchlo a náhle ako z pamätnej tlačovky. "Kollár sa musel zblázniť, pretože inak by z tejto funkcie odišiel," priblížil Andrej Danko, predseda strany SNS. "Dajme si ruku na srdce, koľkí by sa rovnako zachovali?" uviedol Igor Matovič, predseda hnutia OĽaNO.

"Napadnuté dieťa, ktoré bolo ohrozené na zdraví a na živote - zakročil som. Možno som mal zakročiť inak, ale zakročil som takto," bránil sa Boris Kollár, predseda NR SR a predseda strany Sme rodina. "Myslím si, že by bolo dobré, aby sa k tomu postavil čelom Boris Kollár, nech on sa rozhodne," povedal Matovič. "Mal by kvôli tomu odstúpiť," vyhlásil Richard Sulík, predseda strany SaS. Boris Kollár ale podľa jeho slov také niečo nezvažuje.

Poslankyne zo strany Demokrati sa rozhodli ísť cestou mimoriadnej schôdze. Podpisov majú dvadsať, na jej zvolanie potrebujú ešte desať ďalších. "U nás je zelená karta. Podpisy pridá, kto bude chcieť a každý bude hlasovať tak, ako uzná za vhodné," priblížil Sulík. "Naši o tom rokujú. Ja som presvedčený, že sa nájde dostatočné množstvo podpisov. Je to v rukách Tomáša Tarabu, ale môžem vám povedať, že hlasovať za to budú určite," vyhlásil Danko.

Jedno sú slová a niečo iné činy. Poslancov čaká podľa harmonogramu posledný pracovný týždeň. Či bude jeho súčasťou aj odvolávanie predsedu sa stále nevie. "Niektorí naši poslanci návrh podpísali. Uvidíme, možno sa podpíšu aj druhí, nikomu v tom nebránime. Ja osobne ten návrh nepodpíšem, lebo si myslím, že už by sme sa teraz nemali snažiť nejakým spôsobom manipulovať voľbami," ozrejmil Matovič. "Keď vyzbierajú tridsať podpisov, zvolám schôdzu a budem čeliť odvolávaniu, aby celé Slovensko vedelo, že ma odvolávajú preto, lebo som chránil život a zdravie svojho jednoročného dieťaťa," uzavrel Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy