Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Eduard Heger odstupuje z funkcie predsedu vlády
Zdielať na

Eduard Heger odstupuje z funkcie predsedu vlády

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V nedeľu, 7. mája, poverený premiér Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. ​Prezidentka Zuzana Čaputová prijme o 14:00 predsedu parlamentu Borisa Kollára a o 15:00 prijme prezidentka Z. Čaputová povereného premiéra Eduarda Hegera.

Heger: Ponúkol som prezidentke viac alternatív

"Prezidentke som ešte včera večer ponúkol ďalšie alternatívy, ktoré vidím ako stabilnejšie a menej riskantné ako vymenovanie úradníckej vlády na niekoľko posledných mesiacov tohto volebného obdobia," informoval na začiatku vyhlásenia Eduard Heger. Medzi alternatívami bolo doplnenie neobsadených ministrov jej nominantami. "Pani prezidentka ani jeden z mojich návrhov neprijala. Rozhodol som sa preto pani prezidentku požiadať o zbavenie poverenia a tak prenechať pani prezidentke priestor pokúsiť sa s úradníckou vládou stabilne a v pokoji priviesť Slovensko k demokratickým slobodným voľbám," konštatoval Heger. 

Celé vyhlásenie nájdete vo videu:

Najprv Vlčan, potom Káčer

Situácia vyeskalovala po tom, čo 5. mája dočasne poverený minister Rastislav Káčer požiadal prezidentku o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí.

Tomu predchádzal odstup bývalého ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana, ktorý ponúkol pre medializovanú kauzu odstúpenie zo svojho postu. Firme, ktorú spolu vlastní Vlčan, pridelil rezort životného prostredia takmer jeden a pol miliónovú eurofondovú dotáciu. Podľa Roberta Fica si s Jánom Budajom dohodli kšeft. Žiadal, aby vo funkcii skončil. Zistenie vyvolalo konflikt a zvýšené hlasy aj priamo počas rokovania vlády.

Prezidentka na poobedie ohlásila stretnutie s povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom a predsedom Národnej rady (NR) SR Borisom Kollárom. Urobila tak po príchode z Veľkej Británie, kde sa zúčastnila korunovácie Karola III.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy